Greenpeaceskipet Arctic Sunrise har vært i havområdene omkring Svalbard i over seks uker. Nå er toktet over for denne gang, men vi håper å komme snart tilbake.

Under havoverflaten har vi funnet et rikt økosystem, med yrende dyreliv, koraller, svamper, plankton og fisk. Men når klimaendringene smelter isen, blir nye havområder tilgjengelig for fiske. Store bunntrålere – havets bulldosere – kan legge denne frodige havbunnen øde før man en gang vet hva som finnes der nede.

De største aktørene innen fiskeri og sjømat i Norge gikk nylig med på å ikke utvide fisket i Arktis til områder som ikke allerede var kraftig trålt. Dette var en kjempeseier, og vårt tokt i områdene disse ukene viser at selskapene følger avtalen, hvertfall hittil. Veldig bra!

Men andre rederier kan dessverre fortsatt tråle lovlig i disse sårbare områdene. Derfor er det viktig at miljøminister Vidar Helgesen følger opp og oppretter marine verneområder i Arktis, beskyttelsestiltak som gjelder alle aktører i all framtid, og ikke er avhengige av godvilje for å fungere.

Nå vender vi og Arctic Sunrise-mannskapet kjølen hjemover. Men det er mange øyeblikk fra sommerens tokt vi vil huske lenge. Her våre fem favoritter, nyt dem, og del gjerne med venner og kjente:

1. Da pianisten Pianisten Ludovico Einaudi fremførte en av sine egne komposisjoner flytende på et «isflak» i nærheten av Wahlenbergbreen på Svalbard:

Sammen kan vi beskytte Arktis

Wow! Dette må du høre! Pianisten Ludovico Einaudi fremførte en av sine egne komposisjoner flytende på en plattform i nærheten av Wahlenbergbreen på Svalbard. Denne er virkelig verdt å se og høre.

Posted by Greenpeace Norge on 20. juni 2016

 

 2. Da vi alle fikk muligheten til å se en isbjørn i øynene i en 360°-video fra Svalbard:

Step into the Arctic & stand face to face with a polar bear

Ever wanted to see a polar bear in the Arctic? Lets save it together: http://act.gp/290JXwI

Posted by Save The Arctic on 16. juli 2016

 

 3. Da økolog og forfatter Carl Safina fra National Geographic besøkte skipet og forklarte hvorfor Norge må ta vare på Arktis:

Her er det fortsatt mulig å gjøre det rette

Her hører du hva en økolog og forfatter har å si om Arktis. Enig? Signer oppropet: http://bit.ly/2abWP2T

Posted by Greenpeace Norge on 14. juli 2016

 

4. Da vi både gravde og dro med hele skipet for å hjelpe sysselmannen på Svalbard med å fjerne et enormt trålnett fra stranda:

Greenpeace rydder enormt trålnett på Svalbard

Greenpeacebåten Arctic Sunrise er ved Svalbard. Vi har blant annet fjernet søppel fra strendene. Hele 80% av søpla i havet rundt Svalbard kommer fra fiskeindustrien! Skriv under for å be klima- og miljøminister Vidar Helgesen verne områdene før det er for sent: http://bit.ly/29qS7i7

Posted by Greenpeace Norge on 6. juli 2016

 

5. Da vi endelig fikk undervannskameraet ned til urørt og uutforsket havbunn nord og øst for Svalbard:

Undervannskamera i Arktis

Se dette utrolige mangfoldet! Greenpeaceskipet Arctic Sunrise er ved Svalbard for å undersøke havbunn og skader fra tråling. Støtt det viktige arbeidet: http://bit.ly/2aiQ2bv

Posted by Greenpeace Norge on 21. juli 2016

 

Nylig ble det satt en ny rekord her nord – aldri før har det vært så lite sjøis i juni. Globalt har årets første halvår vært det varmeste i historien, hvor hver eneste måned har satt ny rekord ifølge NASA. Det haster å kutte utslippene, og det haster å beskytte Arktis.

Vi er sikre på at det fortsatt er mulig å vinne kampen for kloden og det fantastiske, urørte undervannsmangfoldet i Arktis. Men det vil kreve hardt press fra både oss ombord og deg som er enig med oss.

Tusen takk for all støtte!

Stolt sommerhilsen fra Truls, Halvard, Anna, Sven, Frida og alle oss andre på Greenpeace-kontoret og Arctic Sunrise!

PS: Som du vet, er Greenpeace en uavhengig miljøvernorganisasjon som ikke tar imot penger fra verken stater eller næringsliv i noe land. Vi er derfor helt avhengig av gaver fra folk som deg for å gjennomføre slike prosjekter. Om du kan du hjelpe oss litt ekstra med å fortsette dette arbeidet, vil det være svært nyttig. Tusen takk, og si gjerne fra til andre!