Det er nå det skjer. Den treige kolossen som tekstilindustriens innstilling til kjemikalier har vært, har endelig begynt å endre retning. Og det er alle dere hundretusner av mennesker verden over som har gjort det mulig!

Hvem av motehusene leder på å levere giftfri mote? Les mer!

18 store moteselskaper, som sammen står for rundt 10 prosent av verdens sko- og klesproduksjon, har de siste årene utviklet arbeider for å fase ut alle farlige kjemikalier fra sin produksjonskjede innen 2020. Og nå begynner vi å se de konkrete resultatene. De faser ut alkylfenoletoksylater, ftalater og perfluorerte stoffer. Stoffer som er hormonforstyrrende og lite nedbrytbare. Stoffer som vi virkelig ikke vil ha i klærne våre eller sluppet ut i naturen og vannet.

Selskapene har også begynt å fortelle åpent hvilke kjemikalier som slippes ut fra deres fabrikker, for at kundene skal kunne se hva som har blitt brukt i produksjonen og – kanskje enda viktigere – for at alle de menneskene som bor og lever i nærheten av fabrikkene skal kunne få vite hva som slippes ut i deres vassdrag.

16 av selskapene (blant andre, H&M) gjør det veldig bra, og arbeider troverdig og konkret. Men, to selskap, Nike og LiNing leverer hittil ikke på langt nær det de har lovet. De må umiddelbart forbedre seg for å kunne kalles noe annet enn det de er i dag, nemlig Detox Greenwashers.

Så finnes det også en hel haug Detox-tapere – selskaper med skadelige kjemikalier i klærne sine, som ikke har villet samarbeide og utvikle en individuell avtale for å fase ut kjemikaliene. Det er trist å se en sånn ansvarsfraskrivelse, og jeg håper de tenker seg om snarest, og innser at framtiden ligger i giftfri produksjon og giftfrie klær.

Takk til alle som har hjulpet til og støttet oss! Vi kommer nå til å fortsette vår kamp for at flere selskaper skal følge i fotsporene til våre Detox-ledere, og hele industrien skal omstille seg og bli giftfri.

Les gjerne mer om kampanjen og hjelp oss med å fortsette kampen for en giftfri framtid!

/ Therese 

PS: Vår Detox Catwalk begrenses til kriterier som handler om utfasing av giftige kjemikalier i moteindustrien. Eventuelle problemer som har med  sosiale eller politiske vilkår i produksjonskjeden å gjøre inkluderes ikke i Detox-kampanjen, men Greenpeace mener at disse må løses umiddelbart av de ansvarlige moteselskapene.