På fredag la Greenpeace ut en video på youtube som er klippet sammen av opptak som angivelig stammer fra oljeplattformen til russiske Gazprom, som heter Prirazlomnaya.

Medlemmer av besetningen på plattformen har lagt ut en rekke opptak på nett som blant annet viser et større support-skip som kolliderer med plattformen og en sikkerhetsstige som blir flådd av i en storm. Scenene ligner til forveksling en katastrofefilm, men dessverre er de fra virkeligheten. Det er veldig skremmende, siden Prirazlomnaya snart blir den første plattformen til å produsere olje fra isfylte arktiske farvann.

#stairaxeguy har også fått en del oppmerksomhet på Twitter etter at videoen ble lagt ut.

SE VIDEOEN:

Greenpeace i Russland kan videre avsløre at et annet av Gazproms arktiske oljeprosjekter har alvorlige problemer. Gazprom har hyret den rumenske boreriggen GSP Jupiter til å bore en letebrønn på feltet Dolginskoe, som ligger i det sør-østlige hjørnet i Barentshavet. Verken Gazprom eller GSP Jupiter har imidlertid erfaring med å bore offshore i Arktis, og nå har det også blitt klart at det ikke fins noen studie av miljøkonsekvensene for letebrønnen i Dolginskoe, til tross for at russisk lov krever dette.

Det er ikke første gang Greenpeace påpeker problemer rundt Gazproms oljeboring i Arktis. I fjor utførte generalsekretær for Greenpeace, Kumi Naidoo, og en håndfull andre aktivister en protestaksjon mot plattformen Prirazlomnaya etter at det ble klart at Gazprom ikke hadde en gyldig beredskapsplan. Rett før de etter planen skulle begynne å produsere den første oljen valgte Gazprom, på grunn av avsløringene, å utsette operasjonen.

Aksjon mot Gazprom (Denis Sinyakov / Greenpeace)

Et års tid senere føler Gazprom seg åpenbart klare for å starte produksjonen fra Prirazlomnaya. Oljeselskapet har ennå ikke offentliggjort en fullstendig beredskapsplan, bare et kort sammendrag. Gazproms oljeplaner er bekymringsverdige, siden det er bortimot umulig å rydde opp etter et oljeutslipp i isfyldte farvann. Havet hvor Prirazlomnaya befinner seg er bare isfritt 110 dager i året, og temperaturen kan falle til minus 50 grader. Oljeplattformen befinner seg nesten 1000 kilometer unna nærmeste beredskapsstasjon, som er i Murmansk. Hvis en ulykke inntreffer, med et påfølgende oljeutslipp, kan tre nærliggende naturreservater – hjem for blant annet isbjørn og hvalross – lett bli ofre.

cc Denis Sinyakov / Greenpeace

Jo mer vi lærer om hvordan russiske oljeselskap i Arktis opererer og deres sikkerhetskultur, jo mer bekymret blir jeg for Arktis. Selv har jeg sett hvordan den russiske oljegiganten Rosneft opererer i Sibir. Der avslørte vi store oljesøl, som følge av gammel rusten infrastruktur. Dette er selskapet Statoil selv har valgt å samarbeide med i Arktis.

Oljeselskapene står mer alene jo lenger nord i Arktis de kommer. Hjelpemannskapet og utstyret blir lenger borte. Det gjør det mye mer utfordrende å rydde opp etter en ulykke.  Derfor er det nødvendig at de arktiske landene og deres regjeringer forbyr oljeboring i det isfylte Arktis, og arbeider for at den ubebodde delen av Nordpolen utnevnes til et globalt naturreservat.