Kjære støttespiller

Tusen takk for at du er med på laget! Håper du har en god jul, og er klar for et godt nytt år!

Truls Gulowsen

I fjor forsøkte vi å introdusere begrepet «Klimaåret2015». På mange måter er de forventningene overoppfylt på flere fronter, både positivt og negativt. Her på Facebook har vi lagt opp en kort video fra året som gikk, under følger litt mer detaljerte refleksjoner.

På den positive siden har vi selvsagt Parisavtalen, som ble langt bedre enn vi kunne håpe, til tross for det alvorlige misforholdet mellom ambisjoner (1.5-2 grader) og faktiske forpliktelser (ca 3 graders oppvarming).

Her i Norge er vi særlig stolte av beslutningen fra Stortinget i juni om å trekke Oljefondet ut av alle selskaper med mer enn 30% kull og kullkraft. Dette er den største divestment-beslutningen i verden, og har satt en ny standard som mange store investorer nå begynner å følge. Verken kullvedtaket eller framgangen for klimavennlige partier i kommunevalget ville skjedd uten massivt kampanjearbeid: Tusen takk!

I mai dumpet norske politikere kullet 

Den globale fossilindustrien sliter også kraftig av andre årsaker, med lav oljepris og store protester som blant annet har redusert interessen for oljeleting i Arktis kraftig. Det er positivt, ettersom dette er en industri som i flere tiår har gjort sitt aller beste for å så tvil og usikkerhet om klimaendringene, og for å motarbeide klimapolitikk på alle kontinenter. Skandalene rundt Exxons klimaforskning er kanskje det verste eksempelet.

Shell trakk seg ut av Arktis i 2015 

2015 har også blitt året der fornybar energi har tatt av globalt. Det er ekstrem vekst i solenergi og vindkraft, som i USA allerede sysselsetter flere mennesker enn olje -og kullindustrien gjør til sammen. Elektrisk transport, både elbiler, hybrid, tog og elsykler kommer for fullt, og det er grunn til å tro at Volkswagen-skandalen vil forsterke denne trenden ytterligere. Veksten er særlig drevet av lavere kostnader, som gjør den robust mot politiske endringer.

Selv om vi skal ta det med en klype salt, kan verden ha nådd toppen i CO2-utslipp! Særlig på grunn av redusert vekst i Kina, sammen med tiltak mot luftforurensning og økende klimabevissthet, men også på grunn av mer fornybar energi, ser det ut til at CO2-utslippene for første gang i historien falt i 2015, ikke bare i Kina men i hele verden. Sammen med Parisavtalen, at denne skal strammes inn hvert femte år, fornybar-revolusjonen og en langt svakere fossilindustri, gir dette et fantastisk håp.

På den negative siden må jeg dessverre nevne at klimaendringene dessverre ikke har tatt pause. Til tross for en litt kjedelig norsk sommer, har 2015 gått inn i historiebøkene som det varmeste året i moderne historie, og femårsperioden den varmeste perioden. Dessuten er Arktis ikke vernet, regnskogen hugges og brennes som aldri før og rovfisket fortsetter.

Sammen med det triste faktum at målene i Paris ble vedtatt nå og ikke for 20 år siden, og at den heller ikke inneholder konkrete tiltak for å nå de ambisiøse 1.5 og 2-gradersmålene man er blitt enige om, betyr det at klimakampen må fortsette.

 En sol skinner fra Triumfbuen i Paris

Men med større folkelig oppslutning, sterkere politiske avtaler, en fantastisk utvikling for fornybar energi og store tap for fossilindustrien, vi har bedre mandat og bedre grunnlag for å vinne enn noensinne. I Norge blir første kontrollpunkt om Regjeringen vil innse at de ikke kan tildele nye oljelisenser i Barentshavet og samtidig respektere denne avtalen.

Derfor er det fortsatt stort behov for mer innsats og en stadig sterkere og bredere miljøbevegelse. Tusen takk for at du er med!

På vårt arbeidsprogram i Norge for 2016 står blant annet mer arbeid for klimaomstilling av norsk næringsliv, fortsatt kamp mot nye oljelisenser i norsk Arktis, og et mest mulig fornybart og fossilfritt Oljefond. Vi kommer også til å fortsette arbeidet for regnskogen, mot palmeolje og for giftfrie turklær.

I 2015 tok vi PFAS-prøver over hele verden

Vi håper også å få behovet for marint vern tilbake på dagsorden. Norge har kartlagt enorme havbunnsområder, men nesten ikke vernet noe. Ettersom det bare er fire år igjen til FN-målet om minst 10% marine verneområder skal være oppfylt og koraller tråles i stykker hver eneste uke, begynner dette å haste. I Norge er hittil mindre enn en prosent av havet vernet.

Jeg vet dette er en stor liste, men også at det er mange saker vi ikke har kapasitet til å gå like tungt inn i. Håper likevel prioriteringene virker fornuftige, og at du vil hjelpe oss med å nå målene.

Ha en fortsatt god jul, og tusen takk for at du er på laget, vi trenger alle gode krefter også i 2016.

PS: Ettersom Greenpeace av prinsipp ikke tar i mot penger fra verken stat eller næringsliv i noe land, er en ekstra gave til arbeidet alltid velkommen, og donerer du før nyttår kan du få mye tilbake som skattefradrag om bare få måneder.

Tusen takk!

 

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge

 

PPS: Jeg vet denne bloggen nå er altfor lang, men for de ekstra interesserte, under følger ett spørsmål og tre viktige datoer framover:

Allerede i januar arrangeres «Klimafestival» med en rekke klima- og kulturarrangementer i Oslo og andre steder i landet.

I februar går klimajobb- og omstillingskonferansen Broen til Framtiden, som vi arrangerer sammen med med kirke og fagbevegelse av stabelen for tredje år på rad, påmeldingen er åpen, og dagen er fortsatt gratis.

I mai planlegger den globale klimabevegelsen store fossilaksjoner over hele verden, Greenpeace er selvsagt med, og man kan allerede melde seg på her. Send oss også gjerne en mail med forslag til norske mål som svar på denne mailen.

To reinsdyr i Adventdalen på Svalbard