Skancke-utvalgets totale mangel på miljøperspektiver har ikke økt presset på Oljefondets kullinvesteringer. Nå er det viktig at politikerne ikke bruker utvalget som sovepute.

Oljefondet har enorme investeringer i kullselskaper over hele verden

Like før jul leverte «Ekspertgruppen for vurdering av Statens pensjonsfond utland sine investeringer i kull- og petroleumsselskaper» rapporten sin. Det er litt av en munnfull, men den kortere versjonen er at en faggruppe ledet av siviløkonomen Martin Skancke anbefalte at Oljefondet sitter helt rolig i båten og ikke trekker seg ut av noen investeringer på grunn av miljømessige hensyn.  

Selv om Skancke ikke er i slekt med rallysjåfør og navnebror Martin Schanke så var de fleste av utvalgets konklusjoner ren råkjøring over alle mulige miljøprinsipper. Fraser som: «Det finnes ikke gode og dårlige selskaper. Faktum er at kraftsektoren er bygget opp på denne måten, og det kan ikke Oljefondet gjøre noe med», viste en helt egen vilje til ikke å ta inn over seg hvilke miljøutfordringer vi står overfor i dagens samfunn. Oljefondet er verdens største statlige fond og inneholder per skrivende stund 6535 milliarder kroner, dvs. nok til å kunne holde Norge gående i seks år hvis man fjernet statens inntekter i sin helhet.

En slik enorm mengde med rikdom forplikter til et større ansvar, selv om enkelte siviløkonomer tydeligvis mener at det eneste ansvaret er å sikre større avkastning. Greenpeace mener at Oljefondet bør ha klare retningslinjer for å trekke seg ut av de mest miljøfiendtlige selskapene. I desember leverte vi rapporten «Dirty and Dangerous: The Norwegian Government Pension Fund’s Coal Investments» hvor vi sammen med Fremtiden i våre hender viste at Norge gjennom oljefondet har 82,5 milliarder kroner investert i kull.

Greenpeace har skrevet et høringssvar til Skancke-utvalget som du kan lese i sin helhet her.

Vi mener at Oljefondet bør sette klare kriterier for hvilke selskaper det ikke investerer pengene våre i og har overlevert det vi ser på som minimums kriterier for utrekk eller deinvesteringer.

1. Selskaper som får minst 30 % av inntektene fra kull, kullgruver eller kullkraft.

2. Selskaper som produserer mer enn 22 millioner tonn kull årlig eller produserer flytende brensel eller gass med kull som råvare.

3. Selskaper i olje- og gassektoren bør ekskluderes basert på utslippsintensitet og reserver.

På fredag er det den internasjonale dagen for å trekke penger ut av fossilindustrien, Global Divestment Day. Greenpeace skal være med på markeringer i Oslo, Trondheim og Bergen og vi håper du også møter opp for å være med på å kreve at Oljefondet trekker seg ut av fossilinvesteringer nå!