Norske politikere har laget miljøhistorie. Vi ser nærmere på tallene og prosessen fremover.

Alle partiene på Stortinget gikk sammen og stilte seg bak en innstilling fra Finanskomiteen om å trekke Oljefondet ut av alle selskaper som har mer enn 30 prosent av inntektene sine fra kullrelatert virksomhet.

Onsdag kveld denne uken kom beskjeden:

 

Alle partiene på Stortinget gikk sammen og stilte seg bak en innstilling fra Finanskomiteen om å trekke Oljefondet ut av alle selskaper som har mer enn 30 prosent av inntektene sine fra kullrelatert virksomhet. Dette har skjedd fordi det er en tydelig folkeopinion mot kull! Ikke minst gjennom vår kampanje hvor dere kunne sende brev direkte til politikerne klarte vi sammen å få Stortinget til å forstå hvor landet lå! Dette vet vi fordi mange av politikerne i Finanskomiteen har tatt kontakt med oss og sagt at det har gjort inntrykk på dem å få så mange personlige brev. Så igjen, tusen takk til alle dere som skrev til politikerne!

Vi har feiret sammen med våre allierte i WWF, Framtiden i Våre Hender og Urgewald, men nå som vi har trukket pusten kan vi se litt nærmere på innstillingen fra Finanskomiteen betyr.

Du kan lese innstillingen fra Finanskomiteen til Stortinget i sin helhet her.

Først og fremst, dette er ikke vedtatt ennå. Stortinget skal stemme fredag 5.juni, men ettersom det er enighet mellom alle partiene er dette å se på som en formalitet. Innstillingen til vedtaket er formulert slik at Stortinget pålegger Norges Bank å forvalte Oljefondet slik at alle selskapene i Oljefondets portefølje som har en større andel av inntektene sine enn 30 prosent fra kull skal ut av porteføljen. Oljefondet skal begynne prosessen fra 1. januar 2016.

I kroner og øre er det snakk om 50-60 kullselskaper til en sum som ligger rundt 40-50 milliarder kroner.

 

Her stusser du kanskje, har ikke vi tidligere sagt at Oljefondet har drøyt 83 milliarder kroner investert i kull? Det stemmer fortsatt, og viser at selv om vedtaket er unikt og nyskapende, er det fortsatt mye igjen å kjempe for.

Grunnen til at store summer kull fortsatt forblir i Oljefondet er fordi noen av kullselskapene er så store at selv om de tjener store summer på kull så utgjør det en liten prosentandel av inntektene deres. Eksempler på dette er gigantselskaper som Glencore og BHP Billiton.

 

Det er selvfølgelig skuffende, men av og til må man ta det vonde med det gode. Vedtaket som norske politikere har gjort er strengere enn noen andre investeringsfond har gjort til nå - for eksempel KLP som fikk stor oppmerksomhet da de laget et uttrekkskriterium for kull som lå på 50 prosent.

Andre ting som er verdt å merke seg i forslaget og som vi er glade for er at Stortinget har tatt med et såkalt ekspansjonskriterium. Det betyr at selskaper som vurderer å øke kullandelen sin vil forsvinne ut av fondet.

Det finnes også et godt håp for å få Oljefondet helt ut av kull, selv med dagens kriterier som lar noen av de store få være igjen. Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg har åpnet for at de gjenværende selskapene kan utelukkes fra fondet basert på det som kalles et adferdsbasert kriterium: Nemlig de enorme utslippene av klimagasser disse selskapene står for.

Til slutt er det viktig å få med seg hvor store nyheter dette er i resten av verden. Alle de største finansavisene kastet seg på telefonen da Stortinget slapp nyheten. Dette er noe som blir lagt merke til, og med god grunn: Verdens største statlige fond har akkurat sagt at det ikke ser på kull som en akseptabel investering. Det vil antageligvis føre til at mange andre fond følger i fotsporene til Oljefondet, ifølge eksperter som The Guardian har snakket med.

Hurra! Oljefondet trekker seg ut av kull! Takk til alle som har presset på - vi har vist at det er mulig å snu...

Posted by Greenpeace Norge on 27. mai 2015
 

Til sammen er dette fortsatt en av de største seierne miljøbevegelsen i Norge har vært vitne til i dette årtusenet. Det er som vi viser fortsatt et stykke igjen å gå, men vi kom lengere på første forsøk enn mange hadde turt å håpe på.