Greenpeace avslører nå nye bevis på hvordan de såkalte «bærekraftige» palmeoljeselskapene er drivkraften bak de store skogbrannene som har herjet Indonesia de siste månedene.

Vår undersøkelse viser at selskaper som har tilknytning til områder hvor skogbrannene herjer leverer palmeolje til internasjonale og nordiske markeder gjennom Wilmar International, IOI Loders Croklaan og Golden Agri Resources. Alle de tre leverandørene har de siste årene lovet å slutte med å hogge regnskog for å produsere palmeolje.

Mens du leser dette brenner det fortsatt i Indonesias regnskoger. Men situasjonen er ikke ny. Siden 1990 har en fjerdedel av Indonesias regnskoger forsvunnet og over en femtedel av Orangutangens boområder forsvunnet med den. Hvert år dør over 100.000 mennesker for tidlig på grunn av luftforurensningen som oppstår fra brannene, og flere tusen familier må tvangsflytte når brannene kommer nær boområder. Den største årsaken til denne katastrofen er palmeoljeindustriens uholdbare metoder.

Målet til palmeoljeprodusentene er å åpne opp mer regnskog og torvmyr for å produsere palmeolje og papirmasse. Greenpeace sitt team med forskere har undersøkt tre plantasjer i vestre og sentrale Kalimantan der det er blitt registrert store branner i 2015. I samtlige tilfeller skyldtes brannene omfattende hogging av regnskog og drenering av torvmyr.

Plantasjene som Greenpeace undersøkte tilhører IOI-gruppen, Bumitama Group og Alas Kusuma-gruppen. Alle sammen er medlemmer i det ledene sertifiseringsorganet for bærekraftig palmeolje: Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Det gjør at følgende spørsmål presser seg på: Er dette en type sertifisering som gjør indonesisk palmeolje mer bærekraftig? Foreløpig virker svaret å være nei.

Vi fant også at palmeolje fra disse plantasjene leveres til det internasjonale og det nordiske markedet gjennom forhandlere som Wilmar International, IOI Loders Croklaan og Golden Agri Resources. Alle tre forhandlerne har lovet å slutte med kjøp av palmeolje fra regnskog og torvmyrsområder, men nå tas de altså på fersken i å gjøre nettopp det! Hva skjer? Forhandlerne har helt klart mislyktes i å levere det de har lovet!

Dessverre kjøper fortsatt norske bedrifter denne typen palmeolje, i troen på at leverandørene har gjort hjemmeleksene sine, og at deres produkter inneholder bærekraftig palmeolje. Den sørgelige virkeligheten er at det er langt igjen, og at bedriftene må gjøre skikkelige kontroller helt ned til plantasjenivå for å komme frem til sannheten. De kan ikke stole på de opplysningene de får fra leverandørene.

Nå er et på tide at alle løftene blir til virkelighet. Kun et totalt og bransjeomfattende forbud mot hogging av regnskog og drenering av torvmyr kan stoppe den omfattende katastrofen som nå utspiller seg i Indonesia. Nå er det på tide at norske bedrifter gjør sitt for å stoppe en ytterlige ødeleggelse av biologiske mangfold ved å slutte og kjøpe palmeolje fra disse leverandørene.

Skriv under her for å støtte kampanjen vår!