Kullutvinning

Den svenske regjeringen har i dag, lørdag morgen midt i sommerferien, opplyst at de aksepterer det helstatlige selskapet Vattenfall sitt ønske om å selge selskapets brunkullgruver og tilhørende kullkraftverk i Tyskland til det tsjekkiske selskapet EPH.

Vedtaket er en enorm skuffelse for alle de som har trodd på at Sverige mente alvor med å signere Parisavtalen og framstille seg som et foregangsland på klimaområdet.

Greenpeace og en samlet svensk og internasjonal miljøbevegelse, med støtte fra internasjonalt LO, har krevd at Sverige skal beholde brunkullområdene og sørge for en strukturert og rettferdig utfasing av driften, i samarbeid med tyske myndigheter.

Vattenfalls tyske brunkullskraftverk slipper årlig ut like mye CO2 som hele Sverige (nesten 60 millioner tonn CO2). Gruveområdene inneholder mer enn en milliard tonn framtidige utslipp.  

Tsjekkiske EPH er et tvilsomt selskap som satser på en renessanse for kulldriften i Europa, har ingen miljømål eller insentiver til samarbeid med tyske myndigheter for avvikling, men antas isteden å ville øke produksjonen kraftig.

Inntektene fra dette salget anslås selv av den svenske regjeringen som marginale. I tillegg lover de å kjøpe utslippskvoter for 300 millioner per år for å kompensere for klimasviket dette salget representerer. Kvotekjøpet vil imidlertid kun dekke om lag 10% av dagens utslipp fra brunkullverkene, og virker dermed mest som meningsløs avlatshandel.

Under valgkampen for to år siden argumenterte det svenske Miljøpartiet, som nå sitter i regjering sammen med Sosialdemokratene, kraftig for at Vattenfall måtte avvikle de tyske brunkullgruvene. I dagens pressekonferanse unnskyldte de seg med at regjeringen ikke hadde lov til å nekte et slikt salg, og hevdet at muligheten for å beholde for å avvikle «ikke hadde ligget på regjeringens bord». Dette er en pinlig ansvarsfraskrivelse i en av vår tids største miljøsaker.

Sveriges mulighet til å bidra til å la store mengder fossile ressurser bli liggende i bakken, i et annet land, har skapt stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og debatten om Vattenfall sitt brunkull har styrket den svenske miljøbevegelsen. Kampen fortsetter, selv om Sveriges regjering skuffer. Om vi skal redde klimaet må store mengder olje, kull og gass forbli i bakken. Det er fysikk, ikke politikk.