Det er et gammelt ordtak som sier at “regler er til for å brytes”. Uansett hva man måtte mene om dette, er det likevel mye mindre diskusjon rundt idéen om at “regler er til for å håndheves”.

Det var derfor en mye etterlengtet regulering da European Union Timber Regulation (EUTR) ble innført den 3. mars 2013 som forbyr bruk av ulovlig tømmer på det europeiske markedet.

Selv to år senere avdekker Greenpeace fortsatt leveranser av tømmer fra selskaper involvert i kriminell og ulovlig virksomhet i Amazones og Kongo til det europeiske markedet. Spesielt fra den brasilianske delen av Amazones og Kongo, har vi avslørt hvordan ulovlig tømmer kommer til Norge, Sverige, Danmark og andre steder.

I November i fjor la vi derfor press på belgiske myndigheter for å beslaglegge seks konteinere med tømmer fra Amazones fra Rainbow trading. Dette er et selskap som er kjent for å være innblandet i hvitvasking av ulovlig tømmer fra Brasil når det ankommer havna i Antwerpen.

I forrige uke presenterte vi ogsåbevis på hvordan tre belgiske selskaper importerer ulovlig høstet Afrormosia fra den demokratiske republikken Kongo (DRC) til Europa. I lys av disse avsløringene, er det derfor nødvendig å spørre seg hvorfor en lov som en til for å forby salg av ulovlig tropisk tømmer i Europa ikke håndheves? Faktum er at desto lenger loven ikke håndheves, jo lenger vil den ulovlige produksjonen av tømmer florere.

Selv om norske myndigheter skrev under på EUTR-reguleringen som forbyr bruk av ulovlig tømmert har Norge fortsatt ikke begynt å håndheve den. Dette er noe vi mener er svært kritikk- og bekymringsverdig.

Bare i DRC har det blitt anslått atså mye som 90% av tømmerhugsten i landet foregår på ulovlig vis. Også i den brasilianske staten Para, hvor brorparten av tømmerhugsten i landet finner sted, er nesten 80% av hugstvirksomheten ulovlig.

Det at det er så enkelt å hugge, eksportere og selge ulovlig tømmer vitner om at det i teorien er noe hvem som helst kan gjøre. Så lenge man skaffer seg en tillatelse (som man kan fåfå tak i på mange måter) og tilgang offisielle (men verdiløse) papirer, så er det ingen garanti for at dette konfiskerers, slik det burde være etter europeisk lov.

Som et resultat av dette, oppfordrer Greenpeace derfor sine støttespillere til å teste ut denne teorien.Skriv til ministre i ditt eget land, og fortell dem at du kan tenke deg å ta del i produksjon av ulovlig tømmer. Vi kommer til å konfrontere dem med dette, og spørre om de synes det nå er på tide å ta affære og håndheve en lov som allerede har eksistert i to år!

Noe må skje nå. Så lenge ulovlig tømmer fortsetter å flyte innover EUs marked, og imporende land fortsetter å forsømme sitt ansvar i henhold til EUTR, vil både mennesker og dyrebar skog lide under konsekvensene dette medfører.

Finn ut selv hvor enkelt det er å bli en del av den ulovlige tømmerhugstvirksomheten, og ta handling her.

Erika Bjureby er leder av skogkampanjen i Greenpeace Nordic.