Jeg ble både sint og skuffa da jeg så resultatene fra den siste produkttesten av fluorkarboner (PFAS) i friluftsutstyr som vi lanserte denne uken.

Jeg vil så gjerne tro på at turbedriftene gjør det de kan for å fase ut giftige flourkarboner, det er jo de sier til både oss og andre forbrukere.

Men når vi til og med finner den klart anerkjent svært giftige fluorkarbonen PFOA i elleve av de 40 testede produktene, blir jeg virkelig trist. Og sint. PFOA er ett av ca 3000 fluorkjemikalier. Alle er farlige, og alle bør bort.

250 naturelskere i Kina sier nei til PFAS!

Vi krever full utfasing av alle fluorkarboner fra hele friluftsindustrien. Mange merker er godt i gang, men langtfra alle.

Selv min kjære og sindige Therese blir sint. Hun har brukt hele doktorgraden sin på å
forske på hvor giftig nettopp denne kjemikaliegruppen er. Og hun kan sine saker.

I Norge har nettopp PFOA vært forbudt siden 2013, sammen med ett annet av disse 300 problemstoffene i flourkarbongruppen. Da er det jo utrolig at selv dette giftstoffet likevel dukker opp i så mange produkter - til og med i norske butikker. I et par Hagløfs-støvler fant vi PFOA-nivåer 18 ganger over grenseverdien (!). Det tyder på svært liten miljørespekt.

Hagløfs reagerte raskt og tilbakekalte akkurat disse skoene fra butikkene, og forventer plutselig ros for det. Men tilbakekalling av ETT produkt med ULOVLIG giftinnhold er ikke akkurat ne å skryte av. Det bør være en selvfølge.

Hva inneholder de andre skoene som finnes i butikken? Hva slags andre gifter er det i produktene? Vi har kun gjort stikkprøver, og bare lett etter flourkjemikalier.Vi tester for spor etter PFAS i Kina

Vi fant fluorgifter på de meste avsidesliggende steder i verden

Vårt enkle krav er at alle fluorkjemikaliene skal bort. Mange av Hagløfs konkurrenter, også i friluftsmarkedet, har allerede fjernet alle fluorkarbonkjemikalier, som Paramo, Fjällräven, Polarn&Pyret og Didriksson.

Houdini og Klattermusen er andre eksempler på selskaper med ambisiøse utfasingsplaner for alle fluorkjemikalier. Norrøna og North Face sine 2020-mål er mindre imponerende og må strammes opp, men er likevel bedre enn Hagløfs.

---> Så hva er Hagløfs slutt-dato for bruk av Fluor-gift? DET er spørsmålet de må svare på. Hittil har ikke Hagløfs engang antydet et årstall. Hvorfor vil de være verst i klassen og klart verst i Sverige?

Vi sier som 200 forskere fra 38 land: Respekter  føre-var-prinsippet og fjern bruken av hele gruppen med fluorkarboner. Nå!

Det er forkastelig at Norrøna, North Face, Hagløfs og andre fortsatt opptrer som om det er viktigere å fortsette å bruke billige membraner og kjemikalier fra Gore Tex, enn å beskytte klodens miljø fra farlige kjemikalier som aldri forsvinner.

Be Haglöfs stanse bruken av skadelige kjemikalier!

Tusen takk for hjelpen!!

Snø-prøve fra våre tester her i Norge

Therese Jacobson og miljøgift-teamet team tok snøprøver ved Treriksrøysa, og fant flourgifter. Det er ikke OK.

Merkene som ble testet i stikkprøven vår:
Colombia, North Face, Haglöfs, Norrona, Patagonia, Mammut, Black Yac, Jack Wolfskin, Salem, Arcteryx, Vaude. Her finner du hele rapporten.