Regnskogsfondet og Grønn hverdag har i dag lansert en egen palmeoljeguide med oversikt over palmeoljeinnholdet i 550 norske produkter i ulike kategorier. Bra jobba! 

Søk i guiden her og se saken på NRKs FBI her  (6 minutter inn, etter radon-saken)

Økt forbruk av bilig palmeolje øker presset på regnskogen, fordi stadig ny skog hugges og dreneres for å gjøre plass til de lukrative oljeplantasjene. Dette er et særlig stort problem i Indonesia og Malaysia der denne industrien er enorm, men også i andre tropiske land.

Palmeolje brukes i matvarer, til steking og som tilsetning i kosmetikk av ulike typer. Oljen er heller ikke sunn for kroppen, men billig og enkel å håndtere for matindustrien. Økende etterspørsel etter palmeolje er en viktig driver bak tapet av regnskog, og Greenpeace tok problemet opp med norsk matvarebransje første gang i 2007. Det var tydeligvis ikke nok til å få dem til å slutte, selv om bransjen ikke kan hevde den ikke kjenner til problemet.

Internasjonalt tvang Greenpeace med stor suksess flere store selskaper, inkludert Nestle og Unilever, til å ta større ansvar for sitt palmeoljeforbruk og kansellere kontrakter med indonesiske Sinar Mas. Ett av virkemidlene var Kit-Kat-kampanjen ”Give the Orangutang a Break”.

Et annet stort og økende område for palmeolje er biodiesel. Det er ironisk at biodiesel, som selges for å redusere klimagassutslipp, kan komme fra palmeolje med tilhørende tap av regnskog og enorme klimagassutslipp som konsekvens. Men likevel skjer det, og understreker hvor viktig det er at man sjekker at biodrivstoff virkelig er grønt før man tror det hjelper klimaet. Finske Neste Oil er verdens største produsent av biodiesel fra palmeolje – og heldigvis fortsatt ikke representert på det norske markedet. Les mer om finske Neste og deres destruktive palmeolje-diesel her, og skriv gjerne til selskapet.

Skriv under: Krev mat uten palmeolje!