Esperanza avslutter Lofot-tur i Bodø, med toll på besøk

Nyhet - 27 april, 2005
Etter tre uker i Lofoten og Vesterålen avsluttes rundreisen med Greenpeace-skipet Esperanza for denne gang i Bodø. Skipet reiser videre til Skottland onsdag 27.april. Siste dag på turen ble noe underlig. Først fikk vi besøk av tollere som ila oss bot på 25.000 på grunn av at en faks ikke var sendt i rett tid, og at noe øl og tobakk ikke var forskriftsmessig nedlåst. Boten ble betalt umiddelbart og vi beklager forholdet. Tollregler er kompliserte saker.

Esperanza i Bodø

Senere på dagen kom ca 20 tollere og politifolk tilbake for å gjennomføre et ”rutinemessig narkotikasøk” om bord, som del av en samling for narkotikahunder fra hele regionen. Vi følte oss nokså kriminalisert, og mange av de besøkende om bord opplevde situasjonen ganske ubehagelig. Tollerne hadde ingen spesiell grunn til å gjennomsøke vårt skip, og fant heller ingen ulovlige stoffer om bord. For oss var besøket i så måte en god bekreftelse på at nulltoleransen for narkotiske stoffer er reell. Greenpeace er en seriøs organisasjon som driver seriøst miljøvern.

 

Under rundreisen i Lofoten har vi satt søkelys på hvor viktige, verdifulle, unike og sårbar havområdene i denne regionen er. Millioner av sjøfugl hekker her hvert år. Torsken i Lofoten og Barentshavet er verdens siste, store gjenværende torskebestand. Dette er verdier som kanskje ikke er kjent nok engang for nordmenn flest, eller politikere i sentrale posisjoner. Vi håper den økte nasjonale og internasjonale oppmerksomheten om området bidrar til at norske myndigheter og beslutningstakere blir mer forsiktige enn før med å utsette disse områdene for unødig risiko.

 

Ett konkret resultat av turen er at Fiskermininister Ludvigsen har bekreftet at de vil gi arbeidet med å få tanktrafikken lengre ut fra den sårbare kystlinjen høy prioritet, og at de vil sende søknad om å gi havområdene i Lofoten og Barentshavet PSSA-status. Dette er viktige skritt. Vi har ingen tid å miste. Veritas leverte sin rapport hvor de anbefalte PSSA-status for disse områdene for mer enn to år siden.

 

Det virker også som om vårt besøk har vekket fornyet interesse for oljeboringsspørsmålet i Lofoten og Vesterålen. En rekke personer vi har vært i kontakt med har bekreftet sterk motstand mot oljeplanene. Flere fiskere har diskutert mulighetene for demonstrasjoner om det kommer oljerigger oppover, og Lofotposten kritiserte på lederplass regionens politikere for å være for utydelige om oljeboring.

 

Parallelt med arbeidet med tanktrafikk, kystfiske oljeboring har vi også brukt noe tid på å studere havbunn med undervannskamera. Dette har gitt interessante resultater.

 

Greenpeace vil fortsette arbeidet med å sette søkelys på verdiene og utfordringene i denne regionen også etter at Esperanza har reist videre for nye oppdrag.

 

Les mer:  weblog.greenpeace.org/lofoten

Emner