Denne uken avgjøres dyphavets fremtid

Nyhet - 20 november, 2006
FN har i lengre tid forhandlet om hvordan man best kan beskytte dyphavet og opprette et forbud eller moratorium mot bunntråling. Den 23. november avgjør FN dyphavets fremtid. Det er da viktig at alle landene arbeider sammen for et forbud mot bunntråling.

Norsk aktivist Odin Sundquist ombord MV Esperanza holder en stor edderkoppkrabbe. Krabben er en del av bifangsten som dyphavstrålere dumper overbord.

Norge mener at alt fiske inkludert bunntråling utenfor RFMO-områder (Regional Fisheries Management Organisations), hvor det ikke er mulig å føre kontroll på hva og hvor mye som blir fisket, bør reguleres. Likevel oppfordrer vi Norge til å gå mer aktivt inn for å støtte forslaget til FN om et moratorium på bunntråling, og vise at vi ikke vil ta del i den totale ødeleggelsen av verdens dyphav.

Se vår fantastisk morsomme animasjonsvideo her!

Canada er i dag en av de største motstanderne av et moratorium på bunntråling. Ved å ringe til den Canadiske ambassaden her i Norge, kan du delta i det internasjonale kravet mot Canada for å få dem til å endre mening og arbeide for et forbud mot bunntråling.


Ring til den canadiske ambassaden i Norge på telefon: +47 22 99 53 00


Velg selv hvilke punkter du vil ta opp, men si det med dine egne ord. Det som er viktigst er at det blir gjort klart at du mener Canada bør støtte FNs forbud mot bunntråling.

Noen punkter man kan ta opp:

- Bunntråling er en destruktiv fiskemetode som ødelegger havbunnen og sensitive økosystemer. Hvorfor støtter ikke Canada et forbud mot denne destruktive fiskemetoden?

- Den Canadiske regjeringen innrømmer at bunntråling er destruktivt og ødeleggende for bestander og habitater. Til tross for dette prøver de å stoppe FNs forbud mot bunntråling. Hvorfor?

Husk å være høflig - På den måten oppnår vi mest


Andre fakta:


1500 marinebiologer har uttrykket bekymring for den skaden bunntråling påfører naturen og understreket behovet for et FN-forbud på dyphavsbunntråling.

Land som støtter forbudet er blant annet England, Brasil, Sverige, Tyskland, Danmark og Chile.

Alle land bestemmer i fellesskap reglene for hvordan vi skal forvalte dyphavet, som ligger utenfor all nasjonal jurisdiksjon og står for 64 % av jordens overflate

I juni 2006 sa den canadiske fiskeriministeren følgende:" - Bunntråling skader fiksebestander og habitater". Likevel fortsetter han å støtte bunntråling i sårbare områder og områder som ikke er utforsket.

Canada bedriver selv ikke dyphavsbunntråling, så et FN-forbud vil ikke påvirke dem direkte. MEN, Canada har en meget mektig fiskeindustri som er redd for at Canadas befolkning vil stille spørsmålstegn ved at slike fiskemetoder er tillatt i canadisk farvann, mens det er forbudt på dyphavet.

FN-forbudet mot bunntråling er en midlertidig løsning, som skal gi dyphavet en sjanse til å hente seg inn igjen. I perioden forbudet gjelder, kan man utføre forskning som vil stadfeste hvor viktige og følsomme økosystemene er, og dermed gjøre det mulig for statene i fellesskap å opprette regler som gjør dyphavsfisking bærekraftig.




Gjør noe

Fortell Canada at de skal støtte et FN-forbud på dyphavsbunntråling

Støtt oss

Gi fremtiden en gave!

Emner