Aksjoner verden over for minne G8 om at klimaet må reddes nå!

Nyhet - 9 juli, 2009
Greenpeace aksjonerer verden over når ledere fra verdens mektigste land er samlet til G8 møtet i L´Aquila i Italia. Budskapet vi sender til G8-landene er: Ta lederskap i kampen mot klimaendringer!

25 Greenpeace-aktivister okkuperer kullkraftverket i Maghera i Italia. Greenpeace krever at lederne for G8-landene som møtes i L'Aquila blir enige om en plan for å stoppe klimaendringene.

Greenpeace er tilfreds med EU og Obamas erkjennelse av det må til en utslippsreduksjon i industrilandene på 50-80 % innen 2050 og at temperaturen ikke må stige mer enn 2 grader, slik man ble enige om i G8-møtet i går. G8-møtet ble derimot ikke enige om bidrag til klimatiltak i utviklingsland. Det er fortsatt en lang vei å gå for å få forpliktende vedtak på utslippsreduksjoner og klimabistand. Uten sterke tiltak fra G8-landene for å hindre at temperaturstigning over 2 grader, trues verden av massemigrasjon og sult.

 

Den kalde krigen er over, nå må vi stoppe en enda varmere fremtid

I Moskva hadde Greenpeace et lysshow for å minne den russiske presidenten Dmitrij Medvedev og den amerikanske presidenten Barack Obama om hvor viktig det er å ta lederskap for å få på plass en internasjonal avtale om bekjempelse av menneskeskapte klimaendringer.

En laser-projeksjon på Kreml "Leaders Act! Save Climate!” kunne leses fra Obamas hotellrom.

 

Hele verden i sine hender

I Paris dro gummibåter en isbremodell på Seinen mot Eiffeltårnet. Aktivister holdt opp bannere med teksten “Sarkozy: climate leadership now”.

Hele kloden - i oppblåsbar form - fikk Brasils president Lula da Silva i fanget. Lula var på besøk i Frankrike for å motta en UNESCO-pris. Under seremonien foldet Greenpeace-aktivister ut bannere med teksten “Save the climate, Save the amazon” og en gikk opp scenen hvor president Lula tok i mot den oppblåste globusen på tredje forsøk. Greenpeace oppfordret ham til å oppfylle sitt ansvar for miljøet og kampen mot klimaendringene. Avskogingen i Amazonas gjør Brasil til verdens fjerde største når det gjelder klimautslipp.

Det er stor avstand mellom presidentens internasjonale retorikk og hva som i virkeligheten skjer for å redde Amazonas. Siden 20 % av verdens utslipp kommer fra ødeleggelsen av tropisk regnskog holder virkelig president Lula kloden i sine hender.

 

Politikere prater, ledere agerer

Under G8-møtets første dag i Italia okkuperte over hundre Greenpeace-aktivister til sammen fire kullkraftverk i byene Brindisi, Maghera ved Venezia, Vado Ligure ved Genova og et gammelt oljefyrt kraftverk ved Porto Tolle som skal gjenåpnes som et såkalt “Clean Coal” kraftverk.
Tidlig på morgenen klatret aktivister opp i skorsteiner og kraner og okkuperte kulltransportbånd. Kullkraftverket i Brindisi står for det største enkeltutslippet av karbondioksid i Italia.

- Politikere prater, ledere agerer, sa den engelske aktivisten Ben Stewart som er med på okkupasjonen av Margheraverket utenfor Venezia.Nå gjenstår det å se om G8-landene vil gjøre alvor av drivgassreduksjonene, eller om de vil fortsette å sette kullindustriens kortsiktige interesser foran planetens framtid.

 

Ser endringene fra dekk

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er på tokt for å dokumentere konsekvensene av klimaendringene. Skipet er nå i Arktis der isbreene smelter med rekordfart. Greenpeace-skipet Esperanza er i Stillehavet. Innbyggerne på den en meter høye øya Tuvalu har begynt å lete etter et nytt sted å bo siden havet stiger.

Med bare fem måneder igjen til FNs klimatoppmøte i København, må verdens ledere bli enige om store og bindende kutt av drivhusgassutslipp.

 

Blogs og twitters fra aktivistene:
http://www.greenpeace.org/g8

Mere bilder på Nordic Media Release:
http://info.greenpeace.se/album/GPN_Media_Release/

 

Video, fotos, rapportinformation

Fotos: John Novis - +44 7801 615 889 evende billeder: Lucy Campbell-Jackson - +31 634 738 790

Kontaktinformation

  • Greenpeace International:
    Cindy Baxter, (for interviews med Julien Vincent i Brindisi chimney) +31 646 197 332
    Jo Kuper (for interviews med Ben Stewart): +31 646 162 039 eller +39 339 346 6472
    Joris Thijssen, Greenpeace klimaekspert: +31 646 162 031

    Greenpeaces hold ved G8-mødet:
    Beth Herzfeld, medieansvarlig: +44 7717 802 891
    Tobias Muenchmeyer, Greenpeaces politiske enhed: +49 1511 453 3073
    Guruswamy Ananthapadmanabhan, Greenpeace International: +31 646 184 252
    Phil Radford, direktør Greenpeace USA: +1 202 907 6500

    I Norge:

    Bente Myhre Haast,kommunikasjonssjef, +47 48297274 
    Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge +4790107904