<p style="text-align: center">Greenpeace-aktivister fjernet <br />fra kullkran på Svalbard </p>

<p><img src="/norway/Global/norway/p2/other/binaries/2009/sveadag2-toppbilde.jpg" height="298" width="430"><p style="text-align: right"><small>Greenpeace / Christian Åslund</small>

Nyhet - 3 oktober, 2009
Etter å ha stoppet lastingen av kull i mer enn 26 timer, ble aktivistene fra Greenpeace hentet ned fra lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard klokka ti i dag. Operasjonen foregikk stille og rolig, og Sysselmannens folk gjorde en god jobb.

Greenpeace stopper kull-lasting på Svalbard

Greenpeace stopper kull-lasting på Svalbard

Greenpeace stopper kull-lasting på Svalbard

Greenpeace stopper kull-lasting på Svalbard

Greenpeace stopper kull-lasting på Svalbard

Greenpeace-aktivister fjernet fra kullkran på Svalbard

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise vil bli værende i Svea til kullskipetPascha er ferdig lastet med sine 70.000 tonn kull til portugisiske kullkraftverk mandag morgen. Denne skipslasten utgjør alene tre ganger så mye kull som det lokale kullkraftverket i Longyearbyen bruker på etår, 25.000 tonn.

Aksjonen har satt fart i en Svalbard-debatt som i stor grad har vært unntatt offentlig søkelys. Eksporten av kull fra Svea underminerer norskklimapolitikk og tilsvarer utslippene fra 3 store gasskraftverk ellerhele Norges bilpark, over 6 millioner tonn CO2 i året.

- Det er ikke mange, verken i Norge eller andre steder, som er klar overat Norge eksporterer så mye kull fra Svalbard til forurensende europeiske kullkraftverk. Denne diskusjonen vil fortsette, selv om de egentlige klimabeslutningene blir tatt i Oslo, Bangkok og København, sier Martin Norman fra Greenpeace.

Aksjonen i Svea skjedde i protest mot planene om fortsatt norsk kulldrift på Svalbard, og er en del av kampanjen for en best mulig klimaavtale i København i desember.

I 2014 vil kullgruva Svea Nord være tom. Stortinget skal etter planen avgjøre om det helstatlige selskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani skal få tillatelse til å åpne en ny gruve (Lunckefjell) i løpet av 2010. Greenpeace er glad for signaler om at regjeringen ikke har konkludert i denne viktige saken ennå.

- Alle land må ofre noe. Det minste Stoltenberg og Norge kan gjøre er å avslutte en fullstendig meningsløs kulldrift på Svalbard, sier Martin Norman fra Greenpeace i Norge, som er tilstede i Svea.

En rettferdig, ambisiøs og bindende klimaavtale i København i desember krever et solid oppgjør med kullindustrien. Kull er verdens mest klimaskadelige fossile brensel.

Greenpeaceskipet Arctic Sunrise har nettopp gjennomført en tre måneders ekspedisjon i Arktis. Det er en rekke tegn på at klimaendringene skjer langt raskere og mer dramatisk enn forskerne tidligere har antatt. Det er ingen tid å miste.

 

Kontakt for mer informasjon:

Martin Norman, i Svea: 95804950

Truls Gulowsen, i Oslo: 90107904

 

Oppdaterte bilder og video vil bli tilgjenlig her