Klima-kampanjeledere stengte en av Englands største kraftstasjoner

Greenpeace har satt opp en ”klimaleir” på toppen av en 200 meter høy pipe

Nyhet - 2 november, 2006
En av Englands største og mest forurensende kraftstasjoner har blitt stengt av kampanjeledere fra greenpeace.

Greenpeaceaktivist på toppen av den kullfyrte kraftstasjonen Didcot.

Tretti frivillige fra Greenpeace tok seg inn på den kullfyrte kraftstasjonen i Didcot tidlig i morges. De immobiliserte det enorme fraktbeltet som frakter kull inn i fabrikken ved å trykke på nødstopp knappen, og lenket seg fast til maskineriet. En annen gruppe med demonstranter klatret opp pipefasaden og satt opp en ”klimaleir” på toppen av den 200 meter høye pipen.

Didcot fabrikken er den nest mest forurensende fabrikken i England, etter Drax fabrikken i Yorkshire. Denne fasiliteten ble stoppet, fordi den, i likhet med de fleste kraftstasjonene i England, kaster bort to-tredjedeler av energien den skaper, og på dette vis bidrar kraftig til klimaendringene. Kampanjelederne krever at myndighetene faser ut denne typen kulldrevne kraftstasjoner, og isteden støtter lokal og desentralisert kraftgenerering, som er mye mer energieffektiv.



Okkupasjonen av kraftverket kommer den samme uken som Sir Nicholas Stern slapp ut klimarapporten sin, som advarer med globale katastrofer hvis ikke CO2 utslippet reduseres. På mandag sa Tony Blair: ”Denne katastrofen vil ikke skje i en fjern science fiction fremtid, men i vår levetid. I mellomtiden fortsetter regjeringen hans å tillate at energisløsende kraftstasjoner som den på Didcot dominerer strømproduksjonen i England.

De fleste av Englands kraftstasjoner sløser bort to-tredjedeler av energien de lager i form av varme som slippes ut i kjøletårnene. Ved å opprette mindre generatorer i nærheten av der energien blir brukt, kan varmen fanges opp og brukes til å varme opp hjemmene våre. Såkalt ”desentralisert” energi er allerede tatt i bruk i mange europeiske land, og blir brukt i byer som København og Malmö. Sammen med en rekke andre gjenvinnbare energiteknologier er dette nøkkelen til å modernisere kraftindustrien og kutte dens massive bidrag til klimaendringene.  Noen byer i England har for eksempel redusert karbonutslippet sitt med 77 % ved å ta i bruk desentralisert teknologi.

Kampanjeleder i Greenpeace Blake Lee-Harwood, som er en del av teamet som stengte Didcots fraktbelte, sa: -Kraftstasjoner som denne er energidinosaurer. Denne kraftstasjonen alene står for et utslipp på 6 millioner tonn CO2 hvert år, som er mer en de 29 minst forurensende landene i verden til sammen. Og, sjokkerende nok, kan Didcot halvere utslippende sine over natten om den går over til å brenne gass istedenfor kull.
Det er et faktum at så ekstremt ineffektive kraftstasjoner som denne fortsatt finnes etter et tiår med ”New Labor” regler, er et kraftig symbol på Tony Blairs mislykkede forsøk på å takle klimaendringene. Derfor har vi bestemt oss for å stenge den.

Ben Stewart, som sitter på den 200 meter høye pipen sa: - Vi hører masse fint prat fra Tony Blair, men i realiteten har CO2 utslippene bare økt under Labor reglene, mens klimakrisen forverres. Vi forlater denne kraftstasjonen når han lover å kvitte seg med disse dinosaurene og begynner å investere i desentralisert energi.
Han la så til: -Ministrene er på vei til klimamøtet i Nairobi for å skryte om sin ledende stilling i kampen mot klimaendringene, men verden vil ikke kunne ta dem alvorlig med slike utslipp fra ineffektive kraftstasjoner her i England. Alle som bryr seg om klimaendringene burde bli med de tusenvis som kommer til å samle seg i Trafalgar Square lørdag for å kreve tiltak for å stoppe klimakaoset.

Under Tony Blairs styre:

•    Bruken av kull som kilde til elektrisitet har gått opp fra 47.3 milliarder tonn årlig til 52.5 milliarder tonn årlig.
•    Mellom siste kvartal i 2005 og 2006 økte kullbrenning for elektrisitet med over 10 prosent.
•    Englands CO2 utslipp har siden 1997 økt fra 549 millioner tonn til 561 millioner tonn. CO2 utslippet i 2005 var kun 5.5 % lavere en utslippet i 1990, noe som er langt under det planlagte målet, som er en reduksjon på 20 %  innen 2010.

For mer informasjon:
Truls Gulowsen, tlf: +47 90 10 79 04

Støtt oss

Gi fremtiden en gave!