Radioaktiv jord overleveres til IAEA

Nyhet - 24 april, 2006
Greenpeace-aktivister leverte i går radioaktiv jord til IAEA, nøyaktig 20 år etter Tsjernobylulykken. Jorden, som er hentet langt utenfor forbudssonen rundt Tsjernobyl, er så giftig at den etter EU-standard kvalifiserer som radioaktivt avfall. For å garantere sikkerheten ble prøvene dekket med 10 cm betong og et lag med bly.

Radioaktiv jord graves opp av Greenpeace langt utenfor den forbudte sonen rundt Tsjernobyl. I disse skogene finner folk ved, sopp og bær. Jorden er så forurenset at den kvalifiseres som radioaktivt avfall.

Aktivistene bar kontaineren med prøvene, som totalt veide 250 kilo, inn i resepsjonen til FN-bygningen i Wien for å sette fokus på at IAEA fortsetter å minimaliserer konsekvensene av Tsjernobylulykken. Aktivistene satte også opp et banner med påskriften "IAEA slutt å hvitvaske Tsjernobyl".

De radioactive jordprøvene ble hentet fra et skogsområde 4-5 mil fra Tsjernobyl-reaktoren, langt utenfor den forbudte sonen. I disse skogene henter folk ved, sopp og bær uten å vite at de utsettes for alvorlige helserisikoer. Prøvene er 10-25 ganger så radioaktive som grensen EU har satt for radioaktivt avfall.

Kanskje mest bekymringsfullt er funnet av en såkalt 'hot particle' i prøvene. Dette er små men svært radioaktive partikler med brukt kjernefysisk brensel som ble spredt av eksplosjonen. Disse partiklene er svært farlig hvis de pustes inn, blir spist, eller hvis de er i kontakt med kroppen over tid.

Aksjonen sammenfaller med at Greenpeace lanserer en ny rapport som tar for seg den radioaktive forurensingen i Ukraina og tilstanden til mer enn 20 millioner kubikkmeter radioaktivt avfall som i all hast ble dumpet like etter ulykken. Dette er en tikkende bombe som ytterligere kan forurense regionen, muligens så langt som til floden Dnjepr, Ukrainas hovedkilde for drikkevann. Vi krever umiddelbare tiltak for å kontrollere og håndtere dette avfallet.
 
Vår "Helserapport" som ble lansert forrige torsdag viste tydelig hvordan IAEA minimaliserer helsekonsekvensene av Tsjernobyl-ulykken. Vi beskylder IAEA for å spre mangelfull og misvisende informasjon som en del av sin pro-kjernekraft agenda. Vi ber derfor regjeringer over hele verden om å endre IAEA sitt mandat slik at art. II fjernes og IAEA kan være et rent kontrollerende organ som ikke også samtidig har som oppgave å promotere kjernekraft.

Se en video om Tsjernobyl 20 år etter ulykken

Video: Footage from inside the Chernobyl reactor

Kjernekraftkalenderen – 365 grunner til å avvikle kjernekraft

Hvem påvirkes av Tsjernobyl? (til Greenpeace.org, på engelsk)

Les mer om prøvene her

Om Tsjernobyl 20 år senere

Rapporten "The Chernobyl Catastrophe: Consequences on Human Health"


Kontaktinformasjon

Truls Gulowsen, Kampanjeleder energi, +47 9010 7904
Jan vande Putte, Greenpeace International Nuclear Campaign, +32496161584.
Ivan Blokov, Greenpeace International Nuclear Campaign, + 31 6 461 77536
Omer Elnaiem, Greenpeace International Communications, + 31 6 461 62020