Rainbow Warrior frakter forsyninger for Leger Uten Grenser til Libanon

Nyhet - 2 august, 2006
Greenpeace har tilbudt Leger Uten Grenser å bruke Rainbow Warrior for å transportere tiltrengte forsyninger til Libanon. Skipet befinner seg allerede i Middelhavet og ligger nå til kai i Larnaca på Kypros hvor det lastes med medisinske forsyninger.

Rainbow Warrior II

- Vi forstod at humanitære organisasjoner som Leger Uten Grenser hadde store problemer med med å få grunnleggende forsyninger fra Kypros til Beirut, sier Bruno Rebelle, programdirektør i Greenpeace International. – Vi er svært glade for at vi kan bidra til en midlertidig løsning. Vi, som alle andre, er svært opptatt av konsekvensene krigføringen i Midtøsten får på sivilbefolkningen.

Leger Uten Grenser har nesten 100 tonn med medisinske forsyninger på lager i Larnaca som venter på transport, og 80 tonn til er på vei. Noen forsyninger kommer nå frem til Beirut, men mesteparten står fast på grunn av manglende transportmuligheter. Svært få skip kan seile til Libanon da det finnes ingen garanti for trygg overfart.

- Vi har to store transportproblemer, sier Jerome Oberreit, operasjonsdirektør i Leger Uten Grenser i Bryssel. – Det har så langt vært svært vanskelig å flytte store volumer med grunnleggende forsyninger fra Beirut til Sør-Libanon på veiene. Vi er avhengige av å bruke biler som vi fyller med kartonger og esker, som så kjører på de ødelagte og utrygge veiene til Tyr. Lastebiler er blitt truffet av missiler så lastebilsjåfører er svært motvillige til å kjøre inn i området. I tillegg har vi store problemer med å få forsyningene fort nok til Beirut. På kort sikt betyr Greenpeace sitt tilbud en delvis løsning på en av våre to hovedproblemer.

Rainbow Warrior har kapasitet til å frakte 40 tonn. Det er enda ikke avgjort hvor mange turer skipet eventuelt skal ta.

Leger Uten Grenser har 30 personer i en internasjonal stab på plass i områder i Libanon som er svært preget av konflikten. Leger Uten Grenser satser på å hjelpe libanesisk helsepersonell med å sette opp helsestasjoner, mobile klinikker, og distribusjon av grunnleggende forsyninger som telt, hygienepakker, kokeutstyr og tørrmelk til familer som er blitt fordrevet fra sine hjem.

http://www.msf.org/

For mer informasjon kontakt: Mike Townsley, Greenpeace International Communications, +31 6 21296918, Amsterdam, mike.townsley[at]int.greenpeace.org Erwin van ‘t Land, Médecins Sans Frontières (MSF), Brussels, +32 2 474 7488 or +32 475 661 342