Sjøisen i Arktis nær minimum for 2009 –Greenpeace på plass med forskere

Nyhet - 17 september, 2009
Sjøisen i Arktis er i ferd med å nå årets minimum. 2009 er forventet å gi det tredje minste isdekket i moderne historie, langt under FNs klimapanel sine prognoser. Andelen flerårsis er også synkende, og isen ser stadig ut til å bli tynnere.

Sjøis

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er ved iskanten mellom Svalbard og Grønland med et forskerteam ledet av Peter Wadhams fra Cambridge ombord. Dette er siste del av et tre måneders forskningstokt med ulike forskergrupper. Under toktet som begynte på vest-Grønland har forskere studert breer, havis og sjøtemperaturer. Skipet skal fortsette isforskningen i Framstredet til slutten av september. 

Wadhams forskerteam arbeider nå med å bestemme smelteraten for den viktige skruisen i området. De stadig sjeldnere skrugardene utgjør halvparten av ismassen i polhavet, og smelter også raskere enn annen is. Hvorfor har forskerne ikke noe endelig svar på. Forskningen som gjøres fra Arctic Sunrise vil øke forståelsen om smeltingen av skruis. 

Områdene med skruis inneholder ikke bare halvparten av den arktiske ismassen, men utgjør også viktige habitater for både isbjørn og sel. Skrugardene dannes når isflakene presses sammen og oppå hverandre av vinden, og kan bli 10 meter høye og opptil 50 meter dype. Både størrelsen og antallet slike skrugarder er på krafig retur.

- Dette er en ny epoke av issmelting på grunn av klimaendringer, sier professor Peter Wadhams fra Universitetet i Cambridge. Om fem år kan mesteparten av sjøisen være borte om sommeren, unntatt innesperrete ismasser nord for Ellesmere Island. Det virker åpenbart at vi ikke kan basere oss på dagens smeltemodeller, som har blitt systematisk overkjørt av virkeligheten siden 80-tallet, sier Wadhams. 

Isdekket i polhavet har krympet gradvis de siste 30 årene, men har akselerert siste tiåret. I rekordåret 2007 var sommerisen på nivå med tidligere anslag for 2080, og satte alle tidligere prognoser ut av spill.

Vær og vind avgjør sammen med smeltingen isdekket område i Arktis. Årets minimumsnivå er forventet å bli nådd i løpet av de nærmeste dagene, kanskje allerede torsdag ettermiddag. Isdekkets tykkelse, som er en klimamessig joker, kan ikke kartlegges med satellitt. En rekke institusjoner overvåker situasjonen, blant annet US Snow and Ice Data Center.
 
- Den dramatiske smeltingen i Arktis understreker behovet for at verdens toppledere vedtar minst 40% nasjonale klimakutt innen 2020, store penger til utviklingsland, stans i avskogingen og en massiv satsing på grønne jobber under det avgjørende klimatoppmøtet i København, sier Frida Bengtsson i Greenpeace om bord på Arctic Sunrise.
 
Bilder og video fra iskanten finnes på Nordic Media Release  Klikk på “Media Explorer” og velg folder Arctic 09 for materiale fra hele  ekspedisjonen.
 
 
 

Se bilder, kart og mere informasjon på kampanjesiden