Sverige faller med Vattenfall

Nyhet - 30 april, 2008
Greenpace dumpet et tonn steinkull utenfor hovedkontoret til det svenske, statlige energiselskapet Vattenfall i går. Hvorfor? Investeringsporteføljen domineres av kull- og kjernekraftproduksjon.

Greenpeace-aktivister dumpet et tonn steinkull utenfor hovedkontor til det svenske, statlige energiselskapet Vattenfall i går.

- Dette er å gå baklengs inn i fremtiden. En analyse av utviklingsmuligheter i et samlet nordisk energisystem viser tvert i mot at vi kan avvikle atomkraften og samtidig redusere CO2-utslippene kraftig, sier Bente Myhre Haast, fung. leder i Greenpeace i Norge.

- De prøver å framstå som miljøvennlige, men i virkeligheten er Vattenfall i særklasse den mest klimafiendtlige av alle svenske bedrifter, sier Haast.

I Greenpeace miljøranking av svenske energiselskaper havner Vattenfall helt på bunnen av lista fordi mesteparten av energiproduksjonen er basert på kjernekraft og kullkraft. Til tross for at selskapets CO2-utslipp hvert år overstiger Sveriges samlede utslipp, planlegger Vattenfall å investere stort i ytterligere tre tyske kullkraftverk.

- Vattenfalls totale mangel på klimaansvar er pinlig for Sverige. Skal vi klare å unngå en klimakatastrofe, må store energiaktører investere der de gjør størst klimanytte, sier Haast.

Les rapporten "Ett Nordisk Energiscenario"

Høyoppløselige bilder av aksjonen mot Vattenfal

Les mer om ranking av energiselskapene


Kontaktinformasjon
Bente Myhre Haast, fung. leder, Greenpeace i Norge: +47 48297274
Tarjei Haaland, Klima- og energimedarbeider, Greenpeace Norden/København: +45 33938660