Ytringsfrihet også i Japan!

Nyhet - 6 september, 2010
Etter to år i et endeløst japansk rettssystem har de to Greenpeace-aktivistene Toru Suzuki og Junichi Sato i dag blitt dømt til ett års betinget fengsel etter at de avslørte omfattende korrupsjon innen den japanske hvalfangstindustrien. Greenpeace protesterer mot dommen mot ytringsfrihet utenfor japanske ambassader over hele kloden.

Greenpeace-aktivistene Toru Suzuki og Junichi Sato.

Greenpeace overlever ett brev til den japanske ambassaden i Oslo

Greenpeace i Japan avslørte i juni 2008 hvordan hvalkjøtt fra den såkalte forskningsfangsten i Sørishavet ble smuglet i land av mannskap på fangstfartøyet Nisshin Maru.Kjøttet ble etterpå solgt ulovlig av mannskapet etter at fangsten var finansiert av japanske skattebetalere. Mye tydet på at denne omgåelsen av regelverket hadde foregått rutinemessig over flere år, og avsløringen skapte store bølger i Japan.

Likevel var det aktivistene som ble tiltalt for lovbrudd, på grunn av de tok en kjøttkasse som bevis. En måned etter at Greenpeace hadde presentert det innsmuglete hvalkjøttet på en pressekonferanse og levert det til politiet, ble Junichi og Toru pågrepet i sine hjem. Samtidigt beslagla 40 politifolk datamaskiner og dokumenter på Greenpeace sine kontorer i Tokyo. Ytterligere fem Greenpeace-ansatte fikk også sine hjem gjennomsøkt av politi. Samme dag ble smuglersaken henlagt.

Junichi og Toru satt først i varetekt 26 dager uten tiltale, anklaget for innbrudd og tyveri. Nå to år etter får de fortsatt knapt reise, arbeide med hvalfangst eller treffe kolleger i Greenpeace.

Rettsaken er en milepæl for ytringsfrihet i Japan

FN:s arbeidsgruppe mot vilkårlig frihetsberøvelse har bekreftet at japanske myndigheters behandling av aktivistene bryter mot Menneskerettighetserklæringen. Aktivister som Junichi Sato og Toru Suzuki er ikke kriminelle, men i stadig flere land slår statsapparatet hardt ned på selvstendige personer som retter kritikk mot makten. I Japan som i Norge er hvalfangstsaken sterkt politisk ladet, selv om den er økonomisk marginal.

Rettsaken mot Junichi og Toru framstår som en milepæl i japansk ytringsfrihetsdebatt etter at det er blitt tydeligere og tydeligere hvordan rettsprosessen har vært preget av politisk spill og manglende respekt for de tiltaltes rett til rettferdig rettergang.

Greenpeace krever at dagens skammelige dom omgjøres. Japans politiske elite har allerede blandet seg inn i rettsaken ved å straffe aktivistene for å ha avslørt en pinlig japansk hemmelighet. De må nå sørge for at dommen omgjøres.
Rettsstaten Japan kan ikke la en dom som gjør ytringsfrihet straffbart bli stående.

Gjør noe!

Les mer

Bilder og video

Skriv til Japans utenriksminister

Krev rettferdighet for Junichi og Toru!

Emner