Thorium er også atomkraft: nei takk

Nyhet - 18 juni, 2007
En samlet norsk miljøbevegelse har i dag tatt bladet fra munnen og stilt seg bak et grundig felles opprop der det fastslås at kjernekraft, inkludert thorium, ikke er en akseptabel energikilde.

Aktivister blokkerer byggeområdet for Finlands 5. atomkraftanlegg ved Olkiluoto på den finske vestkysten med kjettinger, sementtønner og klatrere.

Norsk miljøbevegelse understreker derfor på nytt at enhver form for kjernekraft, uavhengig om brenselet er uran, plutonium, thorium, eller en kombinasjon av disse, ikke bør være aktuell norsk energipolitikk.

Det siste året har det vært et ensidig, positivt fokus på atomkraft basert på thorium. Debatten har vært særnorsk, men mangelen på klare svar fra miljøbevegelsen så langt har lagt grunnlag for omfattende propagande og en del tvil hos mange aktører knyttet til denne typen atomkraft. I dag ble dette bildet nyansert, igjennom en rekke faglige innledninger fra blant annet NUPI, Statkraft, Institutt for Energiteknikk IFE og Statens Bygningstekniske etat. Det er ingen tvil om at det er knyttet store utfordringer til utnyttelse av thorium, både miljømessig, teknisk og økonomisk. Også thoriumbasert atomkraft er dessverre atomkraft, med de samme utfordringene knyttet til sikkerhet, kontrollsamfunn, lagring, atomvåpen og terrorisme.

Greenpeace, Bellona, WWF, Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom, Norges Miljøvernforbund, Framtiden i Våre hender og Norges Velforbund understreker i det felles oppropet at Norge framfor å satse på usikre teknologier som ligger langt fram i tid, heller bør bruke målrettete ressurser på miljøvennlige energikilder som vind, sol, bølge og bio, sammen med omfattende energieffektivisering. Disse kan taes i bruk i dag, i kampen mot de menneskeskapte klimaendringene.

Organisasjonene understreket videre at de vil motarbeide ethvert forsøk på å få bygget kjernekraftverk i Norge uavhengig av om brenselet er uran, plutonium eller thorium eller kombinasjon av disse, og at de helle rikek vil ha gruvedrift etter thorium i norsk natur, transport av atombrensel og atomavfall, eller lagring av farlig og forurensende avfall med de sikkerhetsrisikoer dette medfører. Vi er sterkt imot at det norske samfunns fellespenger skal subsidiere utvikling og drift av kjernekraft. Som flere innledere poengterte, avsetter  Norge allerede svært begrensete ressurser til energiforskning, og eventuell thoriumforskning bør komme i siste rekke.

Les oppropet her

Emner