I 1971 la en liten gruppe canadiere ut fra Vancouver i en gammel fiskebåt. Deres mål var øya Amchitka utenfor kysten av Alaska, hvor USA skulle ha en prøvesprenging av atomvåpen.

Canadierne på båten ønsket ikke at dette skulle foregå i stillhet. Amchitka hadde et rikt dyreliv. Øya var hjemsted for en vernet havørnart og var det siste tilfluktstedet for 3000 truede sjøotere. Fordi øya ligger i en jordskjelvsone, fryktet aktivistene også at sprengningen ville forårsake et jordskjelv eller en tsunami. Aktivistene på båten var en del av komiteen “Don’t make a wave”.

Båten, som het Phyllis Cormack, ble stoppet før den kom til Amchitka. USA sprengte bomben, men protestene var hørt. Prøvesprengningene på Amchitka ble stoppet det samme året, og øya gjort om til et fuglereservat.

På turen ble båten omdøpt til Greenpeace, og samme år ble organisasjonen stiftet.

I dag er Greenpeace en internasjonal organisasjon. Vi har hovedkvarter i Amsterdam, 2.8 millioner medlemmer verden over og kontorer i 40 land.

Greenpeace i Norge ble stiftet i 1988.

Mer om vår historie på engelsk.

De nyeste oppdateringene

 

Greenpeace og WWF Verdens naturfond med klimakrav til Equinors generalforsamling

Nyhet | 24 april, 2019 på 14:08

- Equinor må sette streken et sted. Å la være å gåv inn i nye områder og områder som bør skånes på grunn av store naturverdier, er det minste vi kan forlange av et selskap som ønsker å gå fra å være et oljeselskap til et bredt energiselskap som...

Ny leder i Greenpeace

Nyhet | 24 april, 2019 på 13:57

Frode Pleym (43) er ansatt som ny leder i Greenpeace Norge. Han har mer enn 15 års erfaring fra Greenpeace, og kommer fra stillingen som leder for kontoret i Sverige.

Hvordan sikre levende og produktive hav? Marint vern virker!

Nyhet | 11 april, 2019 på 8:40

Disse suksesshistoriene viser hvordan det å verne deler av havet mot industriell aktivitet kan gjøre en stor forskjell.

Sjeldent gode nyheter fra Finansdepartementet

Nyhet | 5 april, 2019 på 15:32

Den årlige stortingsmeldingen om Stortingets forvaltning av Oljefondet ble overraskende hyggelig lesning. Etter mange år med anbefalinger fra både finanseksperter og miljøbevegelse, har Siv Jensen fulgt rådene, og gjør det såkalte kullkriteriet...

Norge må verne verdens hav

Nyhet | 4 april, 2019 på 8:24

Greenpeace lanserer i dag en rapport som slår fast at 30 prosent av verdens internasjonale havområder bør vernes innen 2030. Organisasjonen mener Norge må ta en lederrolle for å få på plass en FN-avtale for marint vern.

Hvis vi mister Amazonas, taper vi kampen mot klimaendringene

Nyhet | 2 april, 2019 på 11:22

Det er noen måneder siden den siste IPCC-rapporten gjorde det smertelig klart for oss; skal vi ha noen som helst sjanse til å nå målene i Paris-avtalen, kan vi ikke la Amazonas gå tapt.

En (engangs)plastfri fremtid

Nyhet | 28 mars, 2019 på 22:42

Plastforurensing truer verdenshavene. Forbrukere over hele verden krever forandring, men vil politikerne og bedrifter følge opp?

Greenpeace fordømmer tillatelse til leteboring på Korpfjell

Nyhet | 28 mars, 2019 på 15:24

Torsdag ble det klart at Miljødirektoratet har gitt Equinor tillatelse til boring av letebrønnen Korpfjell Deep, den nordligste oljelisensen som noensinne har blitt utdelt i Norge.

Vi må beskytte disse fem fantastiske artene

Nyhet | 25 mars, 2019 på 11:59

De dypblå havene våre rommer ekstraordinære livsformer vi vet svært lite om. Faktisk vet vi mer om hva som befinner seg på månens overflate enn på havdypet! Her har jeg listet opp fem utrolige dyrearter, de er i seg selv nok til at vi bør...

Til klimastreikerne - takk!

Nyhet | 15 mars, 2019 på 14:00

Det er et klimaopprør på gang blant ungdommen. I dag samles ungdommer verden over i over 2000 byer i 120 land for å si klart ifra: Verden trenger klimahandling!

1 - 10 av 833 resultater.