Arctic Sunrise framme i Murmansk

Pressemelding - 24 september, 2013
Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er nå ankommet Murmansk etter at det ble bordet av russiske myndigheter forrige uke. 30 aktivister venter forsatt på en avklaring om de vil bli tiltalt.

24. september 2013

Arctic Sunrise venter i Murmansk © Igor Podgorny / Greenpeace

 

Arctic Sunrise ankom en fjord i nærheten av Murmansk rundt kl 10:00 i morges, i følge med en slepebåt og kystvakten sitt fartøy. De siste fire døgnene har skipet blitt tauet til Murmansk etter at de torsdag i forrige uke ble bordet av russisk kystvakt som følge av en fredelig demonstrasjon mot oljeboring i Arktis.

- Gjennom mer enn 40 år har Greenpeace aksjonert fredelig for å bevare miljø og klima, og forrige ukes aksjon mot risikofylt oljeboring i Arktis fulgte de samme prinsippene. Våre aktivister gjorde ingenting som skulle tilsi den reaksjonen vi har sett fra russiske myndigheter, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Til tross for at flere medier i formiddag har meldt at aktivistene ombord tiltales for piratvirksomhet, har ikke russiske myndigheter kommet med noen formell tiltale.

- Anklagene om at Greenpeace driver piratvirksomhet denne uken virker som desperasjon fra russiske myndigheter. Aktivistene klatret Gazproms Arktiske oljeplattfrom for en trygg og fredfull aksjon mot risikofull arktisk oljeboring. Lovgivning mot piratvirksomhet gjelder ikke fredfulle protester, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

En rekke uavhengige jurister støtter Greenpeace i at bordingen var ulovlig i henhold til internasjonalt lovverk. Juristen Stefan Kirchner advarer også mot misbruk av piratanklager:

- Å omtale fredelige handlinger som piratvirksomhet kan skade den internasjonale innsatsen mot piratvirksomhet. Alle stater bør unnlate å bruke dette begrepet om handlinger som tydelig ikke er innenfor definisjonen av piratvirksomhet.

 Kontakt:

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, tlf: 901 07 904
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig, tlf 977 10 530