Avlyst: klimafare!

Pressemelding - 12 november, 2013
OPPDATERT. 30 aktivister fra Greenpeace – 10 utkledd som isbjørner - avlyste i dag den lukkede industrikonferansen Arctic Oil and Gas Conference i Oslo. Miljøorganisasjonen mener faren for klimaet er for stor.

Aktivister utkledd som isbjørner besøkte Statoils oljerigg tidligere i år, for å protestere mot planene om å bore i Arktis

OPPDATERING: 30 aksjoniste og isbjørner lykkes i dag med å avbryte den internasjonale Arctic Oil and Gas Conference. I 30 minutter snakket de til konferansedeltakerne, og svarte på deres spørsmål om klimautfordringen ved oljeboring i Arktis, før de ble eskortert ut av politiet.


 

De 30 isbjørnene og aktivistene fra Greenpeace spaserte inn på konferansen for å fortelle deltakerne om farene ved å bore etter olje i Arktis. Med seg hadde de bilder av de 30 som sitter fengslet i Russland etter en miljøprotest mot arktisk oljeboring.

- Vi avlyser denne konferansen for å gi klar beskjed til oljeindustrien om at grensa går før Arktis, og vi handler i solidaritet med de 30 vennene og kollegene våre som har sittet 55 dager i russisk fengsel for å ha forsøkt å stoppe oljeselskapenes jakt på arktisk olje. De er klimahelter, og vi er stolte av å fortsette deres kamp, sier Truls Gulowsen.

Dette er ikke første gang Greenpeace dukker opp på oljeindustriens fest. Tidligere i år var Greenpeace tilstede for å informere deltakerne under «Arctic Summit» i Oslo, og nylig avbrøt de et foredrag med det russiske oljeselskapet Gazprom på Danmarks Tekniske Universitet.

- Dette er en del av en lang kamp for å redde klimaet og Arktis. Så lenge oljeselskapene fortsetter sin grådige jakt etter arktisk olje som planeten ikke har råd til at vi brenner, kommer vi til å benytte hver anledning vi har til å fortelle dem sannheten, sier Truls Gulowsen.

Mens verdens myndigheter er samlet på klimatoppmøte i Warsawa for å forsøke å finne en løsning på klimaproblemet, møtes grådige oljeselskaper til den lukkede konferansen Arctic Oil and Gas Conference i Oslo for å finne ut hvordan de kan hente opp enda mer olje fra det isfylte Arktis. Greenpeace foreslår at konferansedeltakerne bruker tiden sin bedre.

- Deltakerne bør heller bruke denne tiden på å lese seg opp på den siste klimaforskningen, som sier at minst 2/3 av oljen, kullet og gassen vi kjenner til må bli liggende hvis vi skal unngå farlige klimaendringer. Det betyr at de må holde seg unna Arktis. Når oljeselskaper som Statoil planlegger å hente opp den arktiske oljen, vedder de mot at verden når de klimamålsetningene vi har satt oss, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Greenpeace krever at Arktis beskyttes og at de 30 fengslede som demonstrerte mot arktisk oljeboring i Russland slippes fri.

Kontakt:
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig, tlf 977 10 530
Erlend Tellnes, arktisrådgiver i Greenpeace Norge, tlf 993 73 407