Bevæpnet russisk kystvakt border Greenpeace-skip og arresterer mannskapet

Pressemelding - 19 september, 2013
Pechorahavet: Russisk kystvakt har bordet Greenpeace-skipet Arctic Sunrise og arrestert de 25 aktivistene ombord etter Greenpeaces fredelige protest mot oljeboring i Arktis.

19. september 2013

Greenpeaceaksjonister i gummibåt forran det russiske kystvaktsfartøyet

 

Da skipet ble bordet, sirklet det rundt Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya 3 nautiske mil fra plattformen, og i internasjonalt farvann. Koordinatene viser at skipet befant seg i russisk økonomisk sone, noe som gjør dette til en ulovlig bording, et kraftig brudd på havretten. Koordinatene da skipet ble bordet var følgende: 69-19-53N : 57-16-53E

- Dette er en ulovlig bording av et skip som protesterer fredelig, og det viser hvor langt russiske myndigheter er villige til å gå for å skjule Gazproms risikable boreplaner fra offentligheten, sier arktisrådgiver i Greenpeace, Erlend Tellnes.

Med helikopter og tau bordet bevæpnede medlemmer av kystvakten skipet og samlet sammen aktivistene. Greenpeace-aktivister som hadde låst seg inne på radio-rommet sier de så aktivister som sto på kne med våpen rettet mot seg.

- Kystvakta truet våre aktivister med pistol, og avfyrte 11 varselskudd over skipet vårt, så man kan jo spørre seg hvem som er den største sikkerhetstrusselen her. Den virkelige trusselen mot Arktis kommer ikke fra fredelige Greenpeace-aktivister, men fra oljeselskaper som Gazprom sin manglende sikkerhetskultur. De ignorerer både miljøkunnskap og fornuft når de vil bore i isfylt farvann der oppe, sier Erlend Tellnes.

Kystvakten har tidligere arrestert to Greenpeace-aktivister, som de fortsatt har i varetekt uten tiltale, etter at disse forsøkte å klatre opp på oljeplattformen i en ikke-voldelig protest i går.

19. september 2013

Deler av besetningen står forran Arctic Sunrice. Bildet er tatt i Kirkenes.

 

Kontakt:

Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig i Greenpeace, tlf 97710530
Erlend Tellnes, arktisrådgiver i Greenpeace, tlf 99373407