Greenpeace-aksjon mot Shell i Danmark avsluttet

Pressemelding - 28 august, 2013
35 isbjørner og aktivister fra Greenpeace klatret i morges inn på Shells oljeraffineri i Fredericia i Danmark. Etter åtte timers aksjon har de oppnådd målet om å vise fram Shells sanne ansikt, og kommer frivillig ut.

28. august 2013

 

- Vi lyktes med det vi kom for i dag; å vise Shells sanne ansikt som med sin oljejakt løper en enorm risiko i Arktis, et av verdens mest sårbare miljøer og hjem for et helt enestående dyreliv, sier Niels Fuglsang, prosjektleder for den danske Arktis-kampanjen i Greenpeace.


Tidlig i morgen klatret 35 aktivister og isbjørner over gjerdet på Danmarks største oljeraffineri på Jylland i Danmark. Etter flere timers fredelig aksjon har aksjonistene hengt et 23 meter langt banner med teksten «Save the arctic» fra raffineriets største pipe, og de har endret logoen til å vise Shells sanne ansikt. Ti av isbjørnene ble fjernet av politiet i formiddag, og de siste 25 aksjonistene er ventet anholdt når de nå kommer frivillig ned, etter at aksjonen er over.

Aksjonen skjer samme dag som Greenpeace gir ut rapporten ’Shells sanne ansikt’, som argumenterer for at oljeselskapet ikke bør få slippe inn i Arktis, hvor de vil utnytte at isen smelter til å lete etter mer av den oljen som bidrar til klimaendringer i første omgang.
 
- Oljeboring i Arktis er helt vanvittig, for hvis det skjer et større utslipp, er det nærmest umulig å rydde opp etterpå. Den isen som har beskyttet Arktis mot storindustrien hittil forsvinner, og Shell leder an i kappløpet om å utnytte den muligheten. Shell er klar for å sette kortsiktig profitt over hensynet til miljø og mennesker, og derfor har det aldri vært viktigere å jobbe for at Arktis skal beskyttes, ikke utnyttes, sier Niels Fuglsang.

Seks kvinner klatret opp The Shard for å sette fokus på faren som Arktis står ovenfor © David Sandison / Greenpeace

Aksjonen i Danmark er en del av Greenpeaces globale kampanje mot Shell og deres planer om risikofylt oljeleting i Arktis. I juli klatret seks kvinner fra Greenpeace opp på vesteuropas høyeste bygning nær Shells globale hovedkvarter i London, og på søndag rullet aktivister et 20 meter langt banner ut ved VIP-tribunen under Belgias Formel 1 Grand Prix, som er Shells største årlige reklamesatsning.

3,7 millioner mennesker har skrevet under på Greenpeaces kampanje for å beskytte Arktis fra offshore oljeboring og etablere et globalt naturreservat rundt Nordpolen.

Kontakt:
Niels Fuglsang, prosjektleder for den danske Arktis-kampanjen i Greenpeace, mob. +45 24 22 01 86
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsmedarbeider Greenpeace i Norge, tlf +47 977 10 530

Les den ferske Greenpeace-rapporten ’Shells sanne ansikt’ (dansk versjon)