Lekket Arktisk Råd-avtale om oljesøl i nordområdene er ’tynn og mangelfull’

Pressemelding - 4 februar, 2013
Et utkast til Arktisk Råds avtale om håndtering av oljesøl i nordområdene har ingen minimumskrav til nivå, kvalitet eller responstid dersom en ulykke skjer.

Illustrasjonsbilde: Rapporten inneholder ingen minimumskrav til nivå, kvalitet eller responstid dersom en ulykke skjer

– Denne avtalen har store hull, og gir ikke Arktis det forsvaret området trenger, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Etter flere års arbeid skal avtalen kalt Co-operation on Marine Oil Pollution Preparedness and Response in the Arctic signeres av utenriksministerene i mai. Et lekket utkast som Greenpeace har fått tilgang til, setter ingen minimumskrav til nivå, kvalitet eller responstid på opprydningen av et oljesøl.

– Det er prisverdig at Arktisk Råd har satt i gang arbeidet for en oljesølsavtale. Men slik  ordlyden er nå, virker arktis-statene mer opptatt av å fordele regningen enn å faktisk rydde opp i oljesøl. Slik avtalen foreligger nå, er den ikke verdt papiret den er skrevet på, sier Truls Gulowsen i Greenpeace i Norge.

Bilder fra Arktisk Råds flickr-konto viser at representanter fra oljeindustrien deltar i arbeidsgruppene som har jobbet med avtalen.

– Hvis Arktisk Råd skal være et reelt forvaltningsorgan for Arktis, er de nødt til å begynne å vedta reell politikk for å beskytte regionen. Denne avtalen gir ingen reell beskyttelse for Arktis, alt den gjør er å gi oljeindustrien en unnskylding for å rykke inn i et svært sårbart område, sier Gulowsen.

Det finnes per dags dato ingen fungerende teknologi for å rense olje fra is, slik Godafoss-ulykken viste i Norge i 2011.

– Det finnes ikke noe utstyr som kan hente opp olje fra is. Derfor må en avtale om oljesøl kreve at det ikke bores nær isen, sier Gulowsen.

Se rapporten her.

Kontakt
Truls Gulowsen 90107904
Henning Reinton 91600474