Putin: Greenpeace er åpenbart ikke pirater

Pressemelding - 25 september, 2013
--- Se ny oppsiktsvekkende video lenger ned i pressemeldingen! --- I en tale til et arktisk forum kl 11:00 norsk tid i dag, uttalte Vladimir Putin at Greenpeace åpenbart ikke er pirater, men at de har brutt internasjonal lov, med henvisning til de siste dagenes hendelser hvor aktivister fra Greenpeace aksjonerte mot Gazprom sin oljeplattform i russisk Arktis og siden ble bordet av russiske spesialstyrker.

19. september 2013

Action Against Gazprom's Arctic Drilling © Denis Sinyakov / Greenpeace

I en tale til et arktisk forum i Salekhard kl 11:00 norsk tid i dag, uttalte Vladimir Putin at Greenpeace åpenbart ikke er pirater, men at de har brutt internasjonal lov, med henvisning til de siste dagenes hendelser hvor aktivister fra Greenpeace aksjonerte mot Gazprom sin oljeplattform i russisk Arktis og siden ble bordet av russiske spesialstyrker.  

De 30 aktivistene fra Greenpeace som var om bord sitter nå i russisk varetekt, men er enda ikke presentert for tiltale.

- Dette er gode nyheter fra Putin. Anklagene om piratvirksomhet var absurde, og virket som et desperat forsøk fra FSB om å legitimere deres ulovlige bording og true Greenpeace til taushet. Vi antar at aktivistene mottar tiltale senest innen torsdag kveld, 48 timer etter at de forlot skipet, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

NY VIDEO

En ny video som russiske myndigheter lanserte idag, tatt opp fra ombord oljeplattformen Greenpeace aksjonerte mot, viser hvor brutal russisk kystvakt var under aksjonen.

 

I videoen hører vi klatrer Sini Saarela fra Finland rope -  klart stresset -  mens man hører skyting - “jeg kommer ned, jeg kommer ned”, mens væpnet kystvakt hensynsløst river i et sikkerhetstau og skyter varselsskudd i vannet, selv om en aktivistene på Greenpeace sine båter tydelig holder hendene opp i luften for å kommunisere sine fredelige intensjoner.

Russisk media rapporterte også idag at kystvakten som konfronterte aktivistene ikke visste at det var Greenpeace som stod bak aksjonen. Dette er underlig, ettersom kystvakten selv fulgte Arctic Sunrise over et døgn før aksjonen, og at det står Greenpeace skrevet tydelig på begge sider av skipet.

- Det er svært uheldig at situasjonen utviklet seg som den gjorde, og ren flaks at ingen ble skadet av våpen- og maktmisbruket fra russisk kystvakt. Vi gjennomførte en hundre prosent fredelig aksjon for å få ut vårt budskap om at arktisk oljeboring er et sjansespill med stor fare for en betydelig oljekatastrofe i svært sårbare områder, og kommer til å fortsette kampen for et rent Arktis sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Aksjonistene til avhør

Arctic Sunrise ligger fortsatt ankret opp i en fjord utenfor Murmansk, mens mannskapet er på forskjellige steder rundt i byen. Noen av dem er allerede avhørt.

- Aksjonistene blir nå avhørt. De gikk inn i området med vilje og viten, og for å protestere mot risikofull arktisk oljeboring. Mens aksjonistene sitter i varetekt fortsetter Gazprom å forberede oljeboring, med plattformen som kan bli den første som utvinner olje i isfylt Arktisk farvann. Kommer de i gang som planlagt tidlig neste år, kan vi bare håpe at det ikke går galt, slik at vi unngår en stor oljeulykke i Arktis. Dessverre er det mye som taler for at de ikke vil klare å håndtere disse utfordringene, avslutter Gulowsen.