Russisk kystvakt border Greenpeace-skip

Pressemelding - 26 august, 2013
OPPDATERT: Russisk kystvakt bordet i dag Greenpeace-skipet Arctic Sunrise, etter at det entret Kara-havet for fredelige protester mot oljeboring i Arktis. Etter at kystvakten truet med å bruke vold, forlater nå Greenpeace-skipet området.

Det russiske kystvaktsskipet før de bordet Arctic Sunrise

 

Oppdatert 15:40:

I formiddag bordet russiske myndigheter Greenpeace-skipet Arctic Sunrise, og hevdet at skipet ikke har tillatelse til å oppholde seg i området. Greenpeace mener det ikke er grunnlag for å nekte dem å demonstrere fredelig i området, men da kystvakten truet med å fjerne dem med makt bestemte Arctic Sunrise seg for å forlate området.

Vi ønsket å gjennomføre fredelige demonstrasjoner, og har ikke gjort noe som tilsier at kystvakten skal true oss med makt. Av hensyn til egen sikkerhet forlater vi nå området, men vi kommer til å fortsette demonstrasjonene mot oljeboring i det sårbare Arktis, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes, som er ombord på skipet.

Greenpeace er i russisk Arktis for å belyse det statlige oljeselskapet Rosneft sine forberedelser til oljeboring, som de blant annet planlegger i den , til tross for at området er beskyttet av russisk miljølovgivning. Greenpeace er i russisk Arktis for å belyse det statlige oljeselskapet Rosneft sine forberedelser til oljeboring, som de blant annet planlegger i den , til tross for at området er beskyttet av russisk miljølovgivning.


Samtidig med bordingen annonserte Russiske myndigheter at de etablerte en 4 sjømil bred ”sikkerhetssone” rundt seismikkskipet ”Geolog Dmitry Nalivkin”, som er hyrt inn av Rosneft og partneren ExxonMobil. Sikkerhetssonene vil hindre at aktivistene kan fotografere seisimkkoperasjonen.

Dette er internasjonalt farvann. Vi har rett til å være her, og vi er her for å belyse forberedelsene til oljeboring som russiske myndigheter ønsker å skjule. 3,5 millioner mennesker har signert kampanjen for å sette en grense for oljeselskapene i Arktis, og vil vite hva Rosneft og deres vestlige partnere som Statoil planlegger i sårbare arktiske områder. Vi vil gjøre hva vi kan for å vise dem, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes, som er ombord på Greenpeace-skipet.

Russisk kystvakt bordet Greenpeace-skipet etter at en rekke globale medier inkludert AFP og Financial Times rapporterte at Greenpeace entret Kara-havet på tross av nekt fra russiske myndigheter. Greenpeace mener russiske myndigheter heller burde inspisere oljeselskapets skip. Det har en lavere isklasse enn Arctic Sunrise, og skyter seismikk med skadelige konsekvenser for dyreliv i området.

Arctic Sunrise er et ombygd norsk selfangstskip, som er designet for å tåle is og hardt vær. Derfor så vi ingen grunn til å motsette oss at russisk kystvakt inspiserte skipet. Vi har et erfarent mannskap ombord som gledelig viser dem rundt og forklarer dem våre grunner til å protestere mot arktisk oljeboring. Inspektørene kan finne en akustisk gitar og noen kikkerter, men det er nok også alt de finner, avslutter Tellnes.

Skipet er nederlandsk-flagget, og nederlandske utenriksmyndigheter har presisert at de ikke er i tvil om at skipet er i god nok teknisk stand, og at retten til å gjennomføre fredelige protester er svært viktig. Greenpeace vil fortsette protestene mot oljeboring i Arktis. Les mer om kampanjen og støtt arbeidet for å beskytte Arktis på www.savethearctic.org

For mer informasjon, kontakt
Greenpeace Norge leder Truls Gulowsen, tlf: 901 07 904

For å kontakte Erlend Tellnes ombord på Arctic Sunrise, kontakt Sune Scheller som setter deg videre til skipet. Tlf: +45 27144257