Statoil driver risikosport i Arktis

Pressemelding - 6 september, 2013
I dag fant oljeselskapet OMV i partnerskap med Statoil olje ved Hoop-området. Greenpeace mener det er risikosport å gå inn i dette sårbare området for å bore etter olje som klimaet ikke tåler.

Statoils annonserte oljefunn ved Hoop-området.

 

Statoil annonserte i dag at de sammen med oljeselskapet OMV har funnet olje ved Hoop-området i Barentshavet, kun 50 km sør for området Statoil planlegger verdens nordligste oljeboring neste år. Statoils deltakelse er en del av selskapets kappløp mot nord.

Hoop ligger langt fra land, værutfordringene er store og naturreservatet Bjørnøya ligger ikke langt unna. Ved en oljeulykke her vil det ta lang tid før beredskap er på plass. I tillegg er det store utfordringer med beredskapen ved mørke og store bølger. Risikoen for at Statoil eventyrlyst fører til et stort oljesøl øker jo lenger nord de kommer, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Hjelp oss å bevare Arktis! Signer kampanjen på savethearctic.org

Greenpeace protesterte mot boreriggen West Hercules i vår

I fjor utsatte Statoil sine planer om å lete etter olje i Hoop-området fram til 2014. Boreriggen West Hercules var leid inn til oppdraget, men vinteriseringen ble flere måneder forsinket. Likevel planlegger Statoil å gå videre med planene neste år.

Hoop-prosjektet følger seg inn i rekken av Statoils risikoprosjekter i Arktis, som inkluderer boring i isfylte områder med den russiske miljøverstingen Rosneft og lisenser i isfylte farvann i og rundt hele Polhavet.

Statoil er det mest aggressive selskapet i og rundt Polhavet. Vi vet og Statoil vet at 2/3 av oljen, gasset og kullet vi kjenner til må bli liggende hvis vi skal unngå farlige klimaendringer og i følge Rystad-rapporten som kom i august er dette et typisk oljefunn som er ulønnsomt i et togradersscenario. Leting på Hoop er derfor et veddemål mot forsvarlig klimapolitikk, sier Truls Gulowsen.

For mer informasjon, kontakt
Greenpeace Norge leder Truls Gulowsen, tlf: (+47) 901 07 904
Tage Erlend Tellnes, Arktisrådgiver tlf: (+47) 993 73 407