To måneders varetekt for miljøprotest!

Pressemelding - 26 september, 2013
I dagens rettshøring i Murmansk har retten besluttet at alle som hittil har blitt framstilt blir satt i varetekt i to måneder, mens ”etterforskning” pågår i påvente av endelig tiltale og eventuell rettssak. Ingenting tyder på at de øvrige aktivister, mannskap eller fotografer om bord vil få noen annen reaksjon.

26. september 2013

Aktivist i Leninsky Tingretten i Murmansk © Igor Podgorny / Greenpeace

 

- Dette viser at det har gått betydelig prestisje i saken etter Kystvaktens ulovlige bording av Greenpeace-skipet i internasjonalt farvann torsdag ettermiddag, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Påtalemyndigheten har i flere dager spredd rykter om piratvirksomhet med opptil 15 års strafferamme, men dette ble avvist av Putin i en tale onsdag. Dagens rettslige avhør framstår farseaktige.

Greenpeace aksepterer ikke å la oss true til taushet, og vil fortsette å kjempe for Arktis og et rent miljø, også i Russland.
 
Oljeplattformen Prirazlomnoya er en miljøkatastrofe som venter på å hende. Uavhengige analyser viser at et oljesøl fra riggen vil kunne forurense 3000 km arktisk kystlinje, uten mulighet for opprydning.

Gazproms mangelfulle beredskapsplaner er svært bekymringsverdig, siden det er bortimot umulig å rydde opp etter et oljeutslipp i isfylte farvann. Havet hvor Prirazlomnaya befinner seg er bare isfritt 110 dager i året, og temperaturen kan falle til minus 50 grader. Oljeplattformen befinner seg nesten 1000 kilometer unna nærmeste beredskapsstasjon, som er i Murmansk. Beredskapsutstyret om bord inkluderer blant annet 15 spader, 15 bøtter og en slegge.

26. september 2013

 
Hvis en ulykke inntreffer, med et påfølgende oljeutslipp, kan tre nærliggende naturreservater – hjem for blant annet isbjørn og hvalross – lett bli ødelagt.

Kontakt: Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, 90107904