Greenpeace-skip i ny protest mot Arktisk oljeboring

Pressemelding - 11 juni, 2014
Ølen, 11. Mai. 2014. Greenpeace-skipet Esperanza er på vei inn fjorden til Ølen nær Haugesund, hvor boreriggen West Alpha blir klargjort for en ekstrem oljeboring i Arktis. Greenpeace er svært bekymret over sikkerheten og ber om at hele prosjektet skrinlegges.
- Vi kommer rett fra Barentshavet hvor vi i 90 timer protesterte mot Statoils boring nær Bjørnøya. Nå er vi i Ølen for å rette oppmerksomheten mot et av de andre ekstreme boreprosjektene som planlegges i Arktis i år: ExxonMobils boring i det russiske Karahavet, sier Erlend Tellnes, kampanjeleder i Greenpeace og om bord på Esperanza.

Da Greenpeace lanserte sommerens skipstokt i Stavanger 12. mai, pekte organisasjonen på flere ekstreme arktiske oljeprosjekter som er planlagt gjennomført i sommer.

- I sommer planlegges det flere ekstreme oljeprosjekter i Arktis. Blant de verste er Statoils oljeboring nær Bjørnøya, seismikkskyting nær iskanten og ExxonMobils planer med West Alpha-riggen som nå er her i Ølen. Om de starter den planlagte boringen i det russiske Karahavet i sommer, vil de frata Statoil den tvilsomme rekorden det er å bore verdens nordligste oljeboring. Vi ser helst at alle de tre prosjektene avlyses, av hensyn til sårbar arktisk natur og verdens klima, sier Erlend Tellnes, kampanjeleder i Greenpeace og om bord på Esperanza.

ExxonMobil, som ønsker å gjennomføre boringen, er verdens største oljeselskap, og vil bore sammen med russiske Rosneft. Brønnen befinner seg nord for 75. breddegrad, og overlapper delvis med Russlands Arktiske Nasjonalpark, som er kjent for sitt mangfoldige dyreliv. I følge russisk lovgivning er oljeboring i dette området forbudt.

- ExxonMobil vil bore den mest ekstreme, avsidesliggende og utsatte boringen i Arktis i år, attpåtil overlappende med en russiske nasjonalpark på tross av konflikt med russiske lovgivning. Riggen gjøres nå klar her i Ølen. Om det blir en oljeulykke er det lite verken den norske riggeieren eller ExxonMobil kan gjøre for å skåne det sårbare arktiske naturmiljøet, avslutter Tellnes.

Dette er andre gangen Greenpeace protesterer mot Exxon og West Alpha i Ølen.

Les mer om ExxonMobils boreplaner i Karahavet i sommer.

Kontakt:
Erlend Tellnes – kampanjeleder i Greenpeace, tlf: 99 37 34 07
Truls Gulowsen – Leder i Greenpeace Norge, tlf: 901 07 904
Åshild Lappegård Lahn – kommunikasjonsansvarlig, tlf 977 10 530