Greenpeaceskipet Arctic Sunrise løslates av Russiske myndigheter

Pressemelding - 6 juni, 2014
Russlands undersøkelseskomité (IC) informerte I morges Greenpeace om at de har annullert arresten av skipet Arctic Sunrise, som har vært holdt i varetekt i Murmansk siden den store protesten mot Arktisk olje høsten 2013.

Arctic Sunrise på vei til Karahavet © Will Rose / Greenpeace

 
Greenpeace tar godt i mot på nyhetene, men bekrefter at de fortsatt mener arrestasjonen var ulovlig etter internasjonalt lovverk i første omgang.

“Millioner av mennesker har hevet sin stemme mot den ulovlige arrestasjonen av mannskapet Arctic 30, og i dag kan endelig det siste medlemmet i familien komme hjem. Skipet vårt ble arrestert under en helt rolig og fredelig protest mot oljeboring i Arktis, i internasjonalt farvann. Det fantes ikke juridisk dekning for å hverken borde skipet eller å holde henne i varetekt i åtte måneder.

Etter måneder uten vedlikehold vil skipet trenge ganske mye reparasjon, men som kampen for å beskytte Arktis, vil hun komme tilbake sterkere og bedre fra dette.», sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Undersøkelseskomiteen utvidet nylig undersøkelsene av høstens protest mot Prirazlomnaya-plattformen med to måneder, til 24. juli. Likevel fikk Greenpeace’advokater seg en overraskelse da de plutselig ble informert om løslatelsen på et møte i havnebyen Murmansk i morges. Skipet bør ha muligheten til å forlate Russland innen svært få dager.

Greenpeace’ advokater ble også informert om at undersøkelsene vil fortsette for å kartlegge utstyret man fant på skipet.

“Vår hovedprioritet er nå å få skipet sjekket av uavhengige profesjonelle for å fastslå skademengden hun har blitt påført etter at hun ble hentet av russiske agenter 19. september i fjor. Vi kommer også til å be russiske myndigheter om å fortsette å passe på skipet til mannskapet vårt kommer for å hente henne,» sier Daniel Simons, juridisk rådgiver I Greenpeace.

I de åtte månedene siden aksjonen fant sted og skipet ble tauet inn, har Greenpeace fortsatt kampen mot oljeboring I Arktis, senest i forrige uke der aktivister okkuperte en Statoil-rigg utenfor Bjørnøya i over 48 timer. Samtidig blokkerte nederlandske aktivister Gazprom-riggen GSP Jupiter I det den skulle forlate den nederlandske havna Umuiden for å bore i det russiske Arktis.

“Vi vil fortsette å stå I mot et hvert oljeselskap som prøver å bore i Arktiske farvann. Jorden varmes opp, isen smelter og biologiske verdier går tapt. Dette er i ferd med å bli en kamp som definerer en hel æra, og den er vi fast bestemt på å vinne.» avslutter Gulowsen.

For mer informasjon, kontakt gjerne:
Tale Ellingvåg, kommunikasjonsassistent i Greenpeace Norge: 924 40 683INFO

Arctic Sunrise ble brukt som et støtteskip under en protest ved Gazproms Prirazlomnaya-plattform i Karahavet i Russland 18. september 2013. To klatrere prøvde å henge et lite «Save The Arctic»-banner på siden av plattformen før russisk kommando avfyrte varselskudd i vannet under dem, og tvang dem til å stige ned. Neste dag ble Arctic Sunrise bordet av et helikopter og tauet til Murmansk. Alle de 28 aktivistene, samt to freelance-journalister ble arrestert og beskyldt for piratvirksomhet og deretter bråkmakeri. The Arctic 30 ble sluppet fr 27. Desember 2013.


Se tidslinjen av historien.