Ingen grunn til oljefest for Lundin

Pressemelding - 14 oktober, 2014
Oljeselskapet Lundin jubler I dag for et stort olje og gassfunn I Barentshavet.
- De kan juble så mye de vil, men dette er olje vi uansett ikke har råd til å utvinne. Klimautfordringene krever at oljen blir liggende. Noe annet vil være svært uansvarlig, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge

Les mer om funnet på Oljedirektoratets sider.

Barentshavet har tidligere blitt sett på som oljeindustriens nye skattekiste, men Greenpeace-lederen regner med store kostnadsoverskridelser og fare for ulykker om det I det hele tatt blir utbygging. I tillegg vil utbygging være uansvarlig skal vi føre en ansvarlig klimapolitikk.

- Det er viktig å gjennomføre klimatiltak I Norge, og det viktigste vi kan gjøre er å la olje bli liggende i bakken. Det vil være uetisk å satse stort på klimatiltak I Norge uten å ta tak I den største forurenseren, nemlig oljeindustrien Da blir ikke tiltakene mer enn feel-good klimatiltak og det tror jeg mange vil kjenne på dobbeltmoralen i, sier Gulowsen.

Dermed må store olje og gassfunn, som dagens funn i Barentshavet blir liggende. I tillegg påpeker Greenpeace-lederen på andre utfordringer med oljeboring I Barentshavet, som kostnadsoverskridelser og værforhold.

Goliat-plattformen er ventet til Norge neste år og skal da etter planen utvinne den første oljen noen gang I Barentshavet. Greenpeace advarer om at de samme kostnadsoverskridelsene og forsinkelsene som vi så for Goliat, mest sannsynlig vil være tilstede for andre felt I Barentshavet - nettop fordi premissene er de samme.

- Barentshavet er utfordrende, og enda mer om man vil bore lenger nord inn I Arktis. Mørke, kulde, ising, rett og slett et tøffere klima, gjør oljeboring I Barentshavet mer krevende. Når værforholdene er røffere stiger også sjansene for et stort oljeutslipp. Derfor er det også best å la denne oljen ligge, avslutter Gulowsen.

For flere kommentarer ta kontakt med kommunikasjonssjef Johan Lie Hammerstrøm på mobil 416 91 523.