Vil bygge en klimaløsning nedenfra

Pressemelding - 12 mars, 2015
«Brems norsk oljeutvinning og la oss skape 100 000 nye klimajobber». Det er budskapet fra fagbevegelse, kirke og miljøbevegelse fredag 13. mars. De samles for å bygge klimaløsninger nedenfra på Folkets hus i Oslo, gjennom konferansen «Broen til framtiden».

Dagen før dagen strimler det til med påmeldinger, og oppfordringer om å skrive under på kravet om 100 000 nye klimajobber. Siden konferansen blir full vil den streames, på disse adressene, fra kl. 0900 i morgen, og på nettsidene til flere av arrangørene (se nederst).

http://new.livestream.com/hioa

http://new.livestream.com/hioa/hioatv1

Kirkens Nødhjelp, For Velferdsstaten og Natur og ungdom har den siste uken vært med å sørge for at godt over 10 000 har skrevet under på Broen til framtidens hovedkrav.

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, vil åpne konferansen, ikke avslutte den, som varslet i en tidligere pressemelding:

-       Vi kan, hvis vi vil, skape titusener av arbeidsplasser i næringer som bidrar til å redusere både våre egne og andres utslipp av klimagasser. Som vi har skapt en oljenasjon, kan vi erstatte arbeidsplassene som forsvinner i oljenæringen i tiden fremover, med å bygge en fornybar nasjon. Vi vet at oljeindustrien ikke er framtidens næring, sier Mette Nord.

-       Vi er på vei til å sprenge naturens tålegrenser og karbonbudsjettet, og vi vet at vi må vise vei for utviklingslandene. Likevel er norsk klimapolitikk for lite offensiv. Broen til framtiden vil ha en tydelig norsk omstilling til lavutslippssamfunnet. Da må vi skape nye grønne arbeidsplasser og vi trenger virkemidler for å få til en slik omstilling, sier Kjersti Barsok, første nestleder i Norsk tjenestemannslag.

-       Skal vil løse klimaproblemet, trengs et samfunn basert på klimavennlige jobber. Vi må innse at utvinningstempoet i oljeindustrien må ned, og våge å satse på framtidas arbeidsplasser. Vi som er unge i dag er avhengige av en framtid hvor vi har kommet oss ut av oljetåka og begynt på det fornybare samfunnet. Den framtiden formes i dag, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og ungdom.

Broen til framtiden vil overlevere underskriftene til Høyres Nikolai Astrup, som deltar på konferansen sammen med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Statsminister Erna Solberg og Gahr Støre beroliget nettopp oljeindustrien på årskonferansen til norsk olje og gass. Broen til framtiden vil berolige mennesker som vil ha langsiktighet og trygghet for jorda vår med at det fins andre måter å bygge landet på. Både Nikolai Astrup og Jonas Gahr Støre vil derfor bli utfordret på hvordan vi får til en planlagt omstilling vekk fra norsk olje og gass, der vi skaper nye arbeidsplasser som får norske utslipp ned, ikke opp.

 

Men Broen til framtiden er ikke først og fremst en arena for politikere.

-       Konferansen vil bli en ladestasjon for folkelig energi, sier Andreas Ytterstad – nestleder i Concerned Scientists Norway, og forfatter av boken 100 000 klimajobber og grønne arbeidsplasser nå – For en klimaløsning nedenfra.

Blant de mange innlederne fra fagbevegelsen finner vi leder av International Trade Union Confederation, Sharan Burrows, som vil fortelle om hvordan fagbevegelsen internasjonalt er del av en storstilt folkelig mobilisering fram mot klimatoppmøtet i Paris senere i år.

-       Vitenskapen er krystallklar: Det haster med ambisiøse handlinger for å unngå en temperaturstigning på fire grader eller mer dette århundret. Med kamp har vi en mulighet til å begrense oppvarmingen til to grader, men vi ser allerede at det vinduet er i ferd med å lukkes.

Broen til framtiden er også en bro mellom Nord og Sør, for klimarettferdighet. Dette temaet er særlig viktig for biskop Ingeborg Midttømme, som også innleder på Broen til framtiden.

-       Hele skaperverket er avhengig av at vi tar vårt forvalteransvar på alvor. Som kirke er vi kalt til å arbeide med rettferdighet og menneskerettigheter i et globalt så vel som lokalt perspektiv. Salomos ordspråk kan være til inspirasjon også i vår tid: «Alt strev fører vinning med seg, tomt snakk gir bare tap.» (14,23) Det handler om vår felles framtid, og framtiden er nå!

Se fullt program på http://broentilframtiden.com/broen-til-framtiden-2015/

Presseansvarlig for Broen til framtiden er

Andreas Ytterstad, 90663316

 

Andre innledere på Broen til framtiden:

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, Trine Lise Sundnes, leder Handel og Kontor, Kikki Kleiven, klimaforsker Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen, Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea, Steinar Holden, leder av Holden-utvalget og økonomiprofessor ved UiO, Johnny Håvik, leder Industri Energi Ungdom, Gaute Wahl, tidligere leder av Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Jørgen Kaurin, Fellesforbundet, Torbjørn Johannson, konserndirektør engros og miljø Norgesgruppen/ASKO, Terje Kolbotn, leder Rødt Odda, Bård Harstad, professor ved Økonomisk institutt, UiO, Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, Alfred Bjørlo, ordfører i Eid kommune for Venstre, Camilla Skjerve-Nielssen, bydelsplanlegger bydel Sagene og grunnlegger og styremedlem av miljøgruppa Omstilling Sagene, Edel Merete Gervin, Bragernes menighet, Ann Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde og Småbrukarlag, Daniel Suhonen, tenketanken Katalys og Hans Henrik Samuelsen, Danske Plan2b, Kumi Naidoo, generalsekretær i Greenpeace International

Etter konferansen er alle velkomne til Kulturhuset på Youngstorget for mat og konsert med kritikerroste Bendik, som nylig slapp albumet "No går det over".

 

Broen til framtiden er initiert av følgende organisasjoner:

Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Greenpeace Norge, Skaperverk og bærekraft, Concerned Scientists Norway, Parat, Natur og ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon, Klimavalgalliansen.