Statoil borer ekstrembrønn i Barentshavet, Greenpeace varsler aksjoner

Pressemelding - 30 august, 2016
Statoil annonserer i en pressemelding i dag at de allerede i 2017 planlegger å bore mellom fem og sju letebrønner i Barentshavet i 2017. Områdene inkluderer den nordligste lisensen de fikk tildelt i 23. konsesjonsrunde.

Greenpeace aksjonerte mot en prøveboring i Barentshavet i 2014.

Korpfjell, den nordligste lisensen, ligger tett opp mot iskanten i Barentshavet og flere av lisensene ligger nær naturreservatet Bjørnøya, hvor en av de største fuglekoloniene på den nordlige halvkule holder til.

Sitater av Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge:

  • Et eventuelt oljesøl nær Bjørnøya eller iskanten vil ha store konsekvenser for dyrelivet i området og vil være nærmest umulig å rydde opp.

  • Vi frykter for naturverdiene på Bjørnøya og livet i iskanten. Nord i Barentshavet er hjelpen langt borte om noe skulle gå galt, mens iskanten er nærme. Dette er ikke noe vi kan la skje i stillhet.

Greenpeace aksjonerte i 2014 mot letebrønnen Apollo nord i Barentshavet, og forsinket boreplanen med fire dager. Statoil hadde ingen lønnsomme funn i løpet av borekampanjen da. Greenpeace håper på samme resultat også denne gangen.

  • Å lete etter mer olje og gass som verdens klima ikke tåler, og som attpåtil har svært usikker lønnsomhet, er sløsing av skattebetalernes penger og utgjør en stor risiko for miljøet og verdens klima. Vi trenger en omstilling til fornybart og det betyr at vi må slutte å tyne ut de siste dråpene med olje fra sårbare områder, sier Gulowsen.

Sammen med Natur og Ungdom undersøker Greenpeace nå mulighetene for et klimasøksmål mot at staten har tillatt 23. konsesjonsrunde.

Over 8 millioner mennesker har støttet oppropet om å beskytta Arktis mot industriell utnyttelse. Bli med på oppropet her.