Arrestert på norsk borerigg i Arktis

Pressemelding - 17 juni, 2011
Greenpeace’ internasjonale generalsekretær Kumi Naidoo ble sammen med norske Ulvar Arnkværn idag arrestert av grønlandsk politi ombord på den norske oljeriggen Leiv Eiriksson.


Begge vil bli fraktet til den grønlandske hovedstaden Nuuk for avhør.

Naidoo og Arnkværn bordet i dag tidlig lokal tid den norsk-eide boreriggen Leiv Eiriksson utenfor Grønland for å kreve beredskapsplanen for oljeuhell offentliggjort. Med seg hadde de navnene på 50 000 mennesker som har skrevet under på kravet.

– At Cairn holder beredskapsplanen hemmelig, viser at de har noe å skjule, sier Arnkværn.

Oljeselskapet Cairn har valgt å holde beredskapsplanen hemmelig i strid med vanlig praksis på norsk sokkel og med retningslinjer fra Arktisk Råd.

Etter tidligere Greenpeace-aksjoner i mai og juni fikk Cairn sist torsdag medhold i nederlandsk rett for at Greenpeace må betale 50 000 euro (390 000 NOK) per dag med nye aksjoner.

– Det er et stort steg å bryte rettkjennelsen, men oljerushet i Arktis er en så seriøs trussel mot klimaet og mot det sårbare miljøet her oppe at jeg opplever at vi ikke har noe annet valg, sa Naidoo før han bordet riggen.

Etter dagens aksjon har Cairn gått til retten og krevet at bøtene økes til det tidobbelte: 3.9 millioner kroner per dag med videre aksjoner.

Bilder og video finner du her.

Tags