Greenpeace stopper Arktis-borerigg i New Zealand

Pressemelding - 23 februar, 2012
Auckland, 21.02.2012 — Aktivister fra Greenpeace hindret tidlig tirsdag morgen det Shell-opererte boreskipet Noble Discoverer i å forlate Auckland havn. Boreskipet er del av Shell sitt omstridte arktiske boreprogram utenfor kysten av Alaska.

Boreskipet ble blokkert av dykkere fra Greenpeace New Zealand, som festet kjettinger til propellene og andre deler av skipet for å hindre avreisen. Aktivistene har også etablert en camp oppe på boreskipet. 

- Vi aksjonerer for å hindre Shell fra å bore i Arktis. Et oljesøl i det sårbare arktiske miljøet vil være katastrofalt, og umulig å rydde opp i, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Shell har med årets aggressive boreplaner i arktisk Alaska stilt seg i spissen for det arktiske oljerushet, helt uten respekt for det sårbare miljøet, eller de manglende teknologiene for å rense olje ut av is.

- Smeltingen i Arktis er et alvorlig tegn på at klimakatastrofen er virkelig. Vi kan ikke tillate at oljeselskapene utnytter klimakatastrofen som en forretningsmulighet, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Ved å blokkere boreskipet i New Zealand, bidrar Greenpeace til å forkorte det allerede svært korte vinduet Shell har tilgjengelig for sommerens boringer, før vinterisen legger seg over området.

Greenpeace arbeider for et internasjonalt forbud mot oljeboring i Arktis. Verden har allerede funnet mer fossile brensler enn vi noensinne kan bruke opp uten å ødelegge klimaet flere ganger. Det er ingen grunn til å lete etter mer sårbare områder som Arktis, særlig ikke så lenge det ikke finnes metoder for å rense olje ut av is.

Leteboringene i Arktis understreker desperasjonen i jakten på mer olje. Dersom de teoretiske anslagene for hvor mye olje som kan skjule seg under havet i Arktis skulle vise seg å være korrekte, vil dette likevel kun dekke tre års globalt oljeforbruk, men til en betydelig kostnad både økonomisk og miljømessig.

Bilder og video

Kontakt for mer informasjon: 
Greenpeace New Zealand press office; +64 21 865 345
Greenpeace International Press Desk Hotline: +31 20 718 2470
Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge: +47 901 07 904