Greenpeace stresstester svenske atomkraftverk

Pressemelding - 9 oktober, 2012
Stockholm/Gøteborg 9.10.2012: Drøyt 70 Greenpeaceaktivister gjennomfører i dag en fredelig stresstest av de svenske atomkraftverkene Forsmark ved Stockholm og Ringhals utenfor Gøteborg. Rapporter fra både EU og Greenpeace har vist at sikkerheten ikke er god nok, og aktivistene krever at anleggene stenges.

Halv åtte tirsdag morgen klatret over 50 aktivister over gjerdet på Forsmark for å stressteste sikkerheten. Samtidig tok over 20 aktivister seg inn på Ringhals utenfor Gøteborg i sammen hensikt, med sykler.

Greenpeace gjennomfører stresstesten for å understreke faren ved de alvorlige sikkerhetsproblemene som er avdekket ved reaktorene, og krever at anleggene blir stengt. Ulykker ved både Forsmark, men særlig Ringhals, vil i betydelig grad også kunne påvirke Norge http://www.greenpeace.org/sweden/se/rapporter-och-dokument/Riskabla-reaktorer/Fall-out-of-Swedish-reactors/

Selv om aktivistene har brutt flere sikkerhetsbarrier ved atomkraftanleggene og dermed nok en gang avslørt at sikkerheten ikke er tilstrekkelig, blir stresstesten gjennomført på en sikker, fredelig og trygg måte.

Etter Fukushimakatastrofen ble det på ordre fra EU gjennomført stresstester av alle atomkraftverkene i Europa. Resultatene som nylig ble offentliggjort http://www.greenpeace.org/sweden/se/nyheter/blogg/mindre-n-en-timma-till-hrdsmlta-i-forsmark-om/blog/42448/ viser at nesten samtlige reaktorer i Europa må oppgradere sikkerheten – til tross for at verken luftangrep eller beredskap utenfor selve anlegget var med i testen. Ved Forsmark ble det blant annet påpekt at strømavbrudd på bare en time kan føre til nedsmelting.

Basert på EUs stresstest og en oppsummering av tidligere feil og mangler ved de svenske atomkraververkene konkluderte Greenpeace i forrige uke med at atomkraftverkene i Sverige bør stenges ned http://www.greenpeace.org/norway/no/nyheter/Blogg/risikable-reaktorer-i-sverige/blog/42392/

- Dagens demonstrasjon av hvor lett det er å ta seg inn på de svenske atomraftverkene bør være et alvorlig varsko til svenske myndigheter om å ta sitt eget vedtak fra 1980 på alvor og stenge atomkraftverkene, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Les rapporten ”Risikable reaktorer”
http://www.greenpeace.org/sweden/se/rapporter-och-dokument/Riskabla-reaktorer/

Bilder og video blir tilgjengelig her.

Liveoppdateringer fra stresstesten

 

 
Kontakter:

Ved Ringhals (Gøteborg):

Seth Piper, Greenpeace i Norge, +47 452 48 122
Birgitte Lesanner, kommunikationsansvarig, +45 23 95 12 14

Ved Forsmark (Stockholm):

Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, +46 70-542 08 90
Anna Havula, kommunikationsansvarig, +46 70- 201 44 86
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig, +46 70-340 54 14