Rekordhøyt CO2 nivå målt over Svalbard

Pressemelding - 9 august, 2012
Oslo, 27.07.2012: I mars i år var det i gjennomsnitt over 400 ppm (parts mer million) CO2 i lufta over Svalbard. Det viser foreløpige analyser gjort av NILU (Norsk institutt for luftforskning) av data fra deres målestasjon på Zeppelin-fjellet ved Ny-Ålesund.

Forskningsbase i Ny-Ålesund

 

- Dette er en milepæl: 400 ppm betyr at vi har krysset en terskel inn til en svært uviss klimaframtid, sier Truls Gulowsen, leder for i Greenpeace Norge.Før den industrielle revolusjon lå CO2-nivået på omkring 275.

- Det er bred enighet blant klimaforskere om at vi bør ned mot 350 for å unngå de aller verste klimaendringene. I stedet for å være på vei dit, viser disse målingene at verden er på full fart i motsetning retning: Mot høyere CO2-nivå og kraftigere klimaendringer, sier Gulowsen. 

- Løsningen er fornybar energi. Som en ressursterk nasjon bør Norge lede an i denne utviklingen – ikke bare pumpe opp mer olje, slik planen er idag, sier Gulowsen. 

Greenpeace lanserte i sommer kampanjen Save The Arctic. På den siste måneden har over en million mennesker signert en underskriftskampanje for å beskytte havområdene aller lengst nord.

- Når sjøisen rundt Nordpolen smelter, har oljeselskapene planer om å rykke inn. Borten Moe har sagt at han gjerne ser oljeboring på 84 grader nord. Greenpeace mener at det siste vi bør gjøre, når vi ser hvor fort klimaendringene skjer i Arktis, er å bore etter mer olje der oppe. Det er viktig både for å spare klimaet og de unike naturverdiene i Arktis, sier Gulowsen.

Les mer og støtt kampanjen på savethearctic.org