Greenpeace border oljerigg i Arktis – krever innsyn i beredskapsplanen for oljeulykker

Pressemelding - 4 juni, 2011
18 Greenpeace-aktivister klatret i dag ombord på den norskeide oljeriggen Leiv Eiriksson utenfor den grønlandske vestkysten. Aktivistene krever innsyn i beredskapsplanen for hvordan en eventuell ulykke skal håndteres.

OPPDATERING KL 19: Alle aktivistene er nå tatt hånd om av politiet.

---

OPPDATERING KL 16: 14 av aktivistene er tatt hånd om av politiet og fraktet vekk. Fire av aktivistene er forsatt etablert i kraner på oljeriggen.

–––

– Cairn holder beredskapsplanen hemmelig fordi en offentliggjøring vil synliggjøre for alle at man ikke har en reell mulighet til å håndtere en oljekatastrofe i Arktis, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

To klatrere er forankret i riggens kraner, mens resten av delegasjonen er ført til kapteinen på riggen for å diskutere den manglende beredskapsplanen.

– Å nekte å publisere beredskapsplanen er i strid med normal industristandard og retningslinjer for arktisk oljevirksomhet, sier Gulowsen.

Det er andre gang denne uken at Greenpeace aksjonerer mot Leiv Eiriksson

Cairn sine advokater hevder at aksjonene tidligere i uken har kostet selskapet 20 millioner kroner i døgnet i forsinkelser. Selskapet krever at Greenpeace skal straffes med 15 millioner kroner for hver ny dag boringen hindres av aktivister på riggen. Spørsmålet avgjøres i Nederlandsk rett mandag.

Greenpeace er også skeptisk til at selskapet har fått tillatelse til å slippe ut mer rødlistede kjemikalier for hver av sine fire leteboringer enn all boring i Norge og Danmark til sammen slipper ut på et helt år.

– Disse boringene er gode eksempler på at oljeindustrien ikke kjenner noen grenser i jakten på mer olje og mer klimaødeleggelse. Arktis trenger beskyttelse, ikke oljeboring, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Bakgrunn: http://www.greenpeace.org/norway/no/press/releases/Fjernet-etter-90-timer-pa-borerigg/

 

Kontakt:

 

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge: 90107904

Sune Scheller, Greenpeace-skipet Esperanza, ved plattformen Leiv Eiriksson +47 5140 7986 / 7 / 8

Bilder og video (mer kommer): https://info.greenpeace.se/a_mediarelease/?openfolder=110529_Leiv_Eriksson

Greenpeace Picture Desk, , +31(0) 629001152

Greenpeace International Video Desk, +31 +31 6 24 94 10 63

Følg aksjonen på engelsk: http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/arctic-impacts/

Se hvordan riggen ble bordet søndag http://www.greenpeace.org/norway/no/Media-Hub/videos/Video-fra-aksjonen-mot-Leiv-Eiriksson/

Tags