Dansk Høyesterett 23. des.: Greenpeace klimahelter fengslet til jul og nyttår

Pressemelding - 23 desember, 2009
Fire klimaaktivister skal tilbringe jule- og nyttårsperioden i Vestre Fængsel i København likevel. Dansk Høyesterett avslo anken fra Greenpeace om å frigi de fire til rettssaken skal opp.

Greenpeaceleder Truls Gulowsen i samtale med den danske ministerråden i Oslo.

Saken er at 3 av de 4 snek seg inn på dronningens middag for statsledere i København sist torsdag. De viste bannere med "Politikere snakker, ledere handler" fordi det var så lite framskritt å spore i klimaforhandlingene i København.

Denne type sivil ulydighet er et mye brukt demokratisk virkemiddel, og Greenpeace jobber etter prinsippene om at det skal ikke forekomme vold eller skade, alt skal skje i åpenhet og med navn og ansikt. Vi vet at dette kan bety fengsel og bøter, men da danskene satte de 4 i varetekt i 21 dager, reagerte vi med vantro. Dette er en overreaksjon som vi tror skyldes at politiet vil dekke over sin egen flause, ettersom den elendige sikkerheten tillot galla-aktivistene å komme så langt inn i slottets saler.

Greenpeace anket at de 4 skulle sitte i varetekt, og i dagens avgjørelse i høyesterett ble det altså nei til å slippe fangene fri i jula.

Dette reagerer vi på med undring. Demonstrasjonen 17. desember var meget enkel og fullstendig harmløs. Det framstår derfor spesielt at de siktede må sitte i varetekt. Det er ingen bevis å forspille, og Greenpeace har alltid stilt opp til rettsmøter.

 

Kontaktpersoner i Norge:

Truls Gulowsen, leder, 90107904
Bente Myhre Haast, kommunikasjonssjef, 48297274

Se fullstendig pressemelding på engelsk