Drømmen om CO2-lagring møter tøff virkelighet

Pressemelding - 27 mai, 2009
Bergen, 27. mai 2009 Beslutningstakere fra hele verden møes i Bergen i dag for å diskutere CO2-fangst og lagring (CCS), invitert av Jens Stoltenberg.

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge

Greenpeace frykter urealistisk skryt av CO2-håndtering som enkel klimaløsning, selv om den norske "månelandingen" ikke har vært spesielt vellykket.

- Hvis Stoltenberg er ærlig, vil gjestene forstå at storskala CO2-fangst og lagring er komplisert og i beste fall lagt fram i tid. I verste fall er det en farlig avsporing av klimadebatten, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Greenpeace presenterer samtidig rapporten"Reality Check on Carbon Storage" som går gjennom noen av de enorme utfordringene og usikkerhetene CO2-fangst og lagring står overfor. Rapporten fokuserer på Sleipner-prosjektet og Utsiraformasjonen i Nordsjøen, og beskriver en rekke uløste problemer i forhold til lagringssikkerhet og effekt.

Mange land i verden pløyer store skattepenger ned i CO2-håndtering-prosjekter uten å ta hensyn til grunnleggende kunnskapsmangel på omådet. Per i dag finnes ingen kraftverk som fanger og lagrer CO2 i kommersiell skala.

FNs klimapanel IPCC sier at for å unngå katastrofale klimaendringer, må den absolutte toppen av klimautslipp være nådd i 2015, og falle dramatisk etter dette. CO2-håndtering representerer en total avsporing i dette tidsperspektivet.

- Det nokså ensidige fokuset på CO2-fangst og lagring står i veien for å ta i bruk tilgjengelige løsninger, og gjør at tiden renner ut i sanden. Det har vi ikke råd til, sier Peter Haugan, professor ved Geofysisk Institutt ved Universitetet i Bergen og medforfatter av IPCCs spesialrapport om CO2-fangst og lagring.

CCS langt fra ferdig -  misbrukt som løsning

Effektiv teknologi for CO2-fangst og lagring er anslått å kunne være klar til bruk tidligst 2020-2030. Og selv da kan vi ikke være sikre på at de optimistiske anslagene om å kutte CO2-utslipp fra kullkraftverk drastisk, vil slå til. Det er snakk om enorme volumer som må håndteres.

Greenpeace scenario "Energy Revolution" viser imidlertid at hvis vi implementerer kjente teknologier og satser på å energieffektivisering i dag, vil klimautslippene likevel kunne halveres innen 2050, uten CO2-fangst. Derfor oppfordrer Greenpeace verdens regjeringer til å prioritere investeringer i fornybar energi og tiltak for økt energieffektivisering framfor å satse på usikker CO2-fangst nå.

- Å klamre seg til CCS-halmstrået for å kunne fortsette med kullkraft er gambling på høyt nivå. Utbygging av ny fossil kraft med framtidig CO2-fangst som unnskyldning er en bløff, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Avsløringen om at gasskraftverket på Mongstad blir bygget feil vei gjør ikke saken bedre.

Greenpeace mener også at forslaget om å kunne gi kvoter for CO2-fangst og lagring gjennom den "rene utviklingsmekanismen" cdm er en avsporing. Ccs er en umoden teknologi som ikke passer for cdm, som er en mekanisme for å spre modne klimateknologier. CO2-fangst i cdm vil gi urealistiske forventninger og skape enorme ansvars- og verifikasjonsproblemer.


Les mer:

CO2-håndteringsbriefingen "Reality Check on Carbon Storage"
Greenpeace Energy Revolution-rapportene finnes på
Rapporten "False Hope" er en kritisk gjennomgang av CO2-fangst og lagring
NRK lagde et godt innslag om CO2-fangst og europeisk kullkraft i høst, se

Other contacts:

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, tel. 90107904
Peter Haugan, professor ved Geofysisk Institutt, UiB, tel. 46682114
Bente Myhre Haast, kommunikasjonssjef for Greenpeace, tel. 48297274