EU dumper mer fisk i Nordsjøen enn Norge og Russland fisker torsk i Barentshavet

Pressemelding - 8 desember, 2008
Fra i dag mandag, til onsdag, møtes Norge og EU på Oslo Plaza Hotell til fortsatte forhandlinger om fisket i Nordsjøen. Etter at Norge tidligere i år krevde at all fisk fra norsk økonomisk sone skal leveres på land, har forhandlingene med EU vært vanskelige.

Aktivist utenfor Plaza Hotell i Oslo

Greenpeace oppfordrer Norge til å bryte forhandlingene dersom EU ikke vil gå med på å forby utkast av fisk.

- Det må bli slutt på praksisen med å kaste ut fisk. Utkast av fisk er et sinnssykt sløseri med ressurser, underminerer den vitenskaplige rådgivningen og truer all gjenoppbygging av svake fiskebestander i Nordsjøen sier Truls Gulowsen i Greenpeace.



Utkastet av fisk og annet marint liv i Nordsjøen er estimert til mellom 500.000 til 880.000 tonn per år. Det er mer enn det samlete torskefisket i Barentshavet. I noen av bunntrålfiskeriene kastes opp mot 90 prosent av fangsten tilbake på sjøen.

At EU-fiskere kaster fisk på sjøen skyldes at de ikke har kvote for en del av artene de fanger, at fisken er for liten, eller at prisen er for dårlig, og at det ikke er landingspåbud av all fisk, som i Norge. Mange EU-fartøyer har i tillegg montert sorteringsmaskiner som systematisk kaster ut fisk som er for liten eller for stor. Slik high-grading må forbys umiddelbart.

Et av de store problemene i EUs fiskeripolitikk, er at det er kun det man leverer til land som telles, ikke hva man faktisk tar opp av havet. Dette skaper et system der utkast av matfisk blir en naturlig del av fiskeriene – stikk i strid med alle bærekrafthensyn.

Nordsjøen er i dag i krise. Overfiske, utkast og destruktive fiskemetoder er viktige årsaker til krisen.

Les mer om utkast og fiskedumping
EU-kommisjonen er selv enig i at utkastet er enormt og et stort problem
– men evner ikke å skjære gjennom overfor medlemslandene


Other contacts:

Truls Gulowsen, Greenpeace, 90107904
Frida Bengtsson, Greenpeace, 95281199

Emner