Eu må si nei til norsk hval-eksport

 

Pressemelding - 13 januar, 2000
 
På fredag tar EU stilling til eksport av hvalprodukter.
Bakgrunnen er flere nedlistingsforslag fra Norge og Japan til CITES, organet som skal regulere handel med arter.
Greenpeace advarer mot at frihandel både vil føre til økt piratfangst og høyere kvoter.

- Allerede i dag, uten eksport, havner truede arter som knølhval på det japanske markedet. Da det ikke er etablert internasjonale kontrollordninger som sikrer artsmangfoldet, vil problemet med piratfangst øke om eksport gjenopptas, sier Frode Pleym i Greenpeace.

I år gikk Bondevik-Regjeringen inn for en kvote på 655 vågehvaler, men det er signalisert at den kan komme til å ligge næmere 2.500 dyr om noen år. En slik økning krever at det åpnes for eksport, for det nasjonale markedet er ikke stort nok.

- Eksportmuligheter vil innebære at kvotene økes og at land som Russland hopper på karusellen. Snart er vi tilbake til tidligere tiders ville tilstander på verdenshavene, fortsetter Pleym.

Mens Greenpeace forrige sommer aksjonerte mot norsk kommersiell hvalfangst, er det nå ulovlig japansk hvalfangst som er i søkelyset. I 24 dager har den internasjonale miljøvernorganisasjonen hindret fangsten til fabrikkskipet Nisshin Maru.

- Disse fredelige aksjonene står i grell kontrast til det politiske spillet den norske og japanske Regjeringen bedriver, mener Pleym.

Greenpeace viser til at japansk presse har avslørt at den japanske Regjeringen bruker bistandspenger for å kjøpe stemmer i Den Internasjonale Hvalfangstkommisjonen (IWC).
Her hjemme har Fiskeridepartementet gitt 600.000 kroner av norske skattepenger til lobbyorganisasjonen Høge Nord Alliansen for, som det heter i begrunnelsen, “å samle maksimal oppslutning om det norske nedlistingsforslaget på CITES
kommende partskonferanse.”

Mer om kommersiell hvalfangst