Finsk oljeselskap bak verdens største palmeoljefabrikk

Pressemelding - 30 november, 2007
Neste Oil har idag kunngjort at selskapet bygger en NExBTL-biodieselfabrik i Singapore. Fabrikkens kapasitet vil være 800 000 tonn diesel i året. Fabrikken blir mer enn dobbelt så stor som de to anleggene de har i Finland. Ifølge Neste Oil blir dette verdens største fabrikk som produserer biodiesel.

Palmeolje-plantasje ved Riau, Sumatra, Indonesia.

Neste Oils beslutning viser at selskapet kommer til å basere sin produksjon på palmeolje. Å bygge en fabrikk i Singapore i nærheten av palmeoljeplantasjene viser at selskapet ikke engang har forsøkt å bygge produksjonen sin på bærekraftige råvarer, i motsetning til hva de tidligere har hevdet.

- Regnskogene i Sørøst-Asia tåler ikke vågespillet til Neste Oil. Med den nåværende takten på raseringen kan regnskogen på Sumatra forsvinne i løpet av et par tiår, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Neste Oil er de første som bruker palmeolje i drivstoffproduksjonen i så stor skala. Trolig vil produksjonen fordobles før 2030 i forhold til 2000. Å erstatte regnskoger med palmeoljeplantasjer slipper ut mer karbondioxid i atmosfæren enn det vi tjener på å benytte palmeolje i bilene.

Sertifiering løser ikke problemet, som er den uholdbare økningen av etterspørsel av palmeolje. En råvare som palmeolje minsker ikke trafikkens påvirkning på klimaet. Sertifisering er dessuten et hinder for å utvikle riktige løsninger, sier Gulowsen.

Les mer om palemolje her

Other contacts:

Truls Gulowsen, tel. 9010794
Bente Myhre Haast, tel. 48297274