Greenpeace-aksjon i Indonesia mot palmeolje førte til ministermøte

Pressemelding - 19 november, 2007
I tre dager har Greenpeace sitt flaggskip Rainbow Warrior blokkert skipet Westama ved Indonesias største utskipningshavn for palmeolje. Den ikke-voldelige aksjonen fikk stor oppmerksomhet i media, og ble lagt tydelig merke til også av myndighetene i Jakarta.

Rainbow Warrior utenfor havnen i Jakarta

Resultatet er at Indonesias president, Susilo Bambang Yudhoyono, har invitert statsrådene for miljø, landbruk og skog til et møte, for å diskutere Greenpece sitt krav om et moratorium for å stoppr hugging og brenning av regnskog og torvmyr. Skogministeren, MS Kaban, vil også ha et møte med Greenpeace i Jakarta 20. november.

Den raskt voksende utbredelsen av palmeoljeplantasjer er hovedårsaken til avskogingen i Indonesia. Dette representerer det tredje største CO-utslippet i verden.

- I en slik situasjon, hvor selv indonesiske myndigheter erkjenner problemet og er interessert i samtaler om morarorium, er det ekstra underlig at den norske regjeringen ikke engang som minimum har nedsatt midlertidig forbud om import av palmeolje til biodrivstoff i Norge, sier Truls Gulowsen.

Greenpeace har vært mange uker i Indonesia, for å dokumentere og begrense raseringen av regnskog, vise verden hva som skjer og få myndighetene i tale. Skogvokterleiren i provinsen Riau og Rainbow Warrior-aksjonen er bare to av mange tiltak for å komme avskogingen til livs - og få den til forhandlingsbordet på Bali.

- Drastiske tiltak mot avskoging og en energi-revolusjon er de viktigste grepene for å redusere klimagassene, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Les mer om biodrivstoff her

Other contacts:

Stockholm: Bente Myhre Haast, tel. +47 48297274
Oslo: (bilder)
Jakarta: Chris Nustaya, +62 812 107 8050