Greenpeace avslører hvalskandale i Japan:

Store kjøttyverier fra forskningsfangst

Pressemelding - 15 mai, 2008
Greenpeace kunne i dag vise frem en kasse med hvalkjøtt som var ulovlig fraktet fra det japanske fabrikkskipet Nisshin Maru. Kjøttet stammer fra fangsten i Sørishavet sist vinter.

Én av fire kasser med hvalkjøtt som ble ulovlig fraktet fra det japanske fabrikkskipet Nisshin Maru

Japanske myndigheter har nå fått overlevert hvalkjøttkassen sammen med en rapport om hvordan hvalkjøtt systematisk smugles fra båten og til ansatte i fangstselskapet.

Korrupsjon i den japanske hvalfangstindustrien må settes på dagsorden, og det må bli slutt på at japanske skattepenger blir brukt til å finansiere den omstridte hvalfangsten i Sørishavet.

Greenpeace etterforskning av den ulovlige hvalkjøttrafikken fra Nisshin Maru viser at flere i besetningen om bord er involvert. Under den såkalt vitenskaplige fangsten i Sørishavet har de beste delene av hvalkjøttet blitt lagt til side, for så å smugles i land som personlig bagasje og deretter selges videre ulovelig til det japanske markedet.




Informanter Greenpeace har snakket med sier at både de ansvarlige om bord på skipet og ansatte ved fangstselskapet Kyodo Senpaku kjenner til dette, men har latt det passere i årevis. Heller ikke Institutt for forskning på marine pattedyr (ICR) ombord på Nisshin Maru har gjort noe for å forhindre ulovlighetene.

- Omfanget gjør dette til en stor skandale, og det blir vanskelig for de involverte å hevde at de ikke visste noe, sier Junichi Sato, Greenpeace hvalkampanjeleder i Japan. Nå trengs det en offentlig utredning om hvor omfattende dette egentlig er og hvem som har tjent på dette på bekostning av japanske skattebetalere, fortsetter Junichi.

Greenpeace kan dokumentere at flere kasser med hvalkjøtt ble smuglet fra Nisshin Maru og over til en ventende lastebil på kaia under oppsyn av flere i besetningen og ansatte ved Kyodo Senpaku. Lastebilen ble sporet til et lager i Tokyo. En av fire kasser som skulle til en privatperson ble deretter konfiskert av Greenpeace som bevis på den ulovlige aktiviteten. Følgebrevet viste at den angivelig skulle inneholde papp, men i virkeligheten var det 23,5 kg hvalkjøtt til en verdi av opp til 3000 USD i kassen. En informant har vitnet om at flere i besetningen tok opp til 20 kasser hver. Undersøkelser bekreftet at flere spisesteder ventet på snarlig leveranse av hvalkjøtt, til tross for at japanske fiskerimyndigheter og ICR ikke legger hvalkjøtt ut for salg offisielt før i slutten av juni.

I tilegg har vi fått informasjon om en rekke andre episoder som bør etterforskes, dette inkluderer:

• Utkast av flere tonn hvalkjøtt grunnet manglende kapasitet til å ta vare på det på grunn av den høye kvoten
• Funn av kreftsvulster som fjernes fra dyret før kjøttet blitt lagt ut til slags
• Målrettet fangst for å fylle kvoten og ikke bare tilfeldige dyr slik forskningslisensen pålegger
• Dårlige arbeidsforhold ombord og høyt arbeidspress på grunn av høye kvoter
 
Japan er Norges nærmeste venn i hvalfangstsammenheng. Vi håper at Norge etter dette tar klarere avstand fra det japanske vitenskaplige hvalfangstprogrammet i Sørishavet. Dette er for en stor del kommersiell fangst som er omspunnet med ulovligheter. Norge stemte for opprettelsen av hvalreservatet i Antarktis og har som nær venn av Japan i denne saken et spesielt ansvar for å sørge for at vi nå ser slutten på den japanske fangsten i Sørishavet.

Filen med informasjon om den Japanske hvalkjøtt-skandalen (engelsk)

Other contacts:

Frode Pleym, havkampanjeleder for Greenpeace Norden + 46 703 535 766
Frida Bengtsson, havkampanjeleder for Greenpeace i Norge + 47 95 28 11 99