Greenpeace stanser oljeboring i isfjell-alleen vest for Grønland

Pressemelding - 31 august, 2010
Idag etablerte 4 klatrere fra Greenpeace seg om bord på oljeriggen Stena Don. Organisasjonen protesterer mot det britiske selskapets Cairn Energy sin leteboring i arktiske farvann vest for Grønland. Boreoperasjonen er stanset, og aktivistene vil bli på riggen så lenge de kan.

Store taubåter tauer vekk isfjell for at Cairn skal kunne få plass til å bore utenfor Grønland. Dette er galskap i system.

Store taubåter tauer vekk isfjell for at Cairn skal kunne få plass til å bore utenfor Grønland. Dette er galskap i system.

Store taubåter tauer vekk isfjell for at Cairn skal kunne få plass til å bore utenfor Grønland. Dette er galskap i system.

Aktivistene etablerer seg ombord på denne boreriggen, Stena Don

OPPDATERING - Cairnsaken

– Vi kan ikke akseptere oljeboring i et så sårbart, arktisk miljø. Cairn må avslutte sitt farlige boreprosjekt og la Arktis være i fred, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Området der Cairn borer kalles isfjell-alléen.

– Når man ser supplyskipene taue vekk isfjell etter isfjell for at Cairn skal kunne få plass til å bore, bør det være åpenbart at oljeutvinning i disse områdene er svært risikabelt og må unngås, sier Gulowsen.

Gjennom Gulf-katastrofen har oljeindustrien en gang for alle demonstrert at ulykker kan skje og at de ikke kan håndtere store oljesøl. Greenpeace er svært bekymret over planene om oljeutvinning i Arktis – der det verken finnes infrastruktur, beredskap eller erfaring for å håndtere eventuelle utslipp. Per i dag finnes det ingen metoder for å rense olje fra is.

Den risikovillige oljemyggen Cairn har det meste av sin erfaring fra boring på land i India, og har ingen erfaring fra nordområdene. Selskapet har boret to brønner hittil i sommer, og planlegger å bore to brønner til før området fryser over for vinteren.

– Greenpeace har bedt om innsyn i beredskapsplanene, men disse er hemmeligstemplede av Cairn og Grønlandske myndigheter. I Canada vurderer de at en oljeutblåsning ikke vil kunne bli stoppet før neste sesong, på grunn av at havisen gjør området utilgjengelig, sier Gulowsen.

Statoil har søkt lisenser i samme område, og venter nå på avklaring fra grønlandske myndigheter. BP trakk forrige uke sin lisenssøknad for blokker på Grønland, på grunn av farene for et nytt utslipp.På norsk sokkel borer man ikke i islagte farvann. USA har for tiden et moratorium på boring nord for Bering-stredet.

Inntil det finnes et internasjonalt og forpliktende system for å forvalte og bevare Polhavet, ønsker Greenpeace et moratorium mot all industriell virksomhet i denne regionen.

Video oppdatering fra riggen

Gjør noe

Les mer

Kontakt

  • Truls Gulowsen
  • leder for Greenpeace i Norge
  • +47 90 10 79 04

Live oppdateringer fra Esperanza